Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, Politik

EU et skridt tættere på forbud mod at brænde usolgte varer

Det Europæiske Råd har vedtaget deres holdning til et forbud mod brænding af produkter, der ikke har nået forbrugerne. Dermed er branchen et skridt tættere på konkret lovgivning på området.
Det Europæiske Råd har vedtaget deres holdning til et forbud mod brænding af produkter, der ikke har nået forbrugerne. Dermed er branchen et skridt tættere på konkret lovgivning på området.

Da Fashion Forum i april talte med Europa-parlamentariker Pernille Weiss i ’Fashion Forum på lyd’, var det med meldingen om, at forhandlingerne er i fuld gang i Bruxelles om den strategi for bæredygtige og cirkulære tekstiler, som EU sidste år udgav. Det er de for så vidt stadig, for strategien er stor og omfattende, og når det kommer til EU, er der mange processer og led, som hvert lovforslag skal igennem, før noget er endeligt vedtaget.

I mandags kom man dog et skridt tættere, da Det Europæiske Råd behandlede forslaget om at indføre et forbud mod at destruere usolgte forbrugerprodukter. Samtidig skulle de tage stilling til indførslen af kravet om produktpas.

Det er ingen nyhed, at et af modeindustriens store problemer er massiv overproduktion, og i kraft af dette ligger også problemet med at skille sig af med de store mængder af usolgte varer, som ofte brændes, graves ned eller sendes til udviklingslande for at havne på enorme lossepladser. Det har Det Europæiske Råd altså nu vedtaget deres holdning til, og holdningen er klar: producenterne skal til at tage ansvar for deres affald.

I en pressemeddelelse fra EU-Rådet formuleres det således:

“Den generelle indstilling indfører et direkte forbud mod destruktion af tekstiler, fodtøj og beklædningsgenstande med en 4-årig undtagelse for mellemstore virksomheder og en generel undtagelse for små virksomheder og mikrovirksomheder. Forbuddet skal mindske miljøpåvirkningen fra tøj eller tilbehør, der produceres, men aldrig bruges, navnlig efter den hurtige vækst i onlinesalg. Dette udgør et tab af værdifulde økonomiske ressourcer, da varer produceres, transporteres og efterfølgende destrueres uden nogensinde at blive anvendt til det tilsigtede formål.”

Med Rådets vedtagelse af deres holdning betyder det konkret, at alle medlemsstaters statsoverhoveder er blevet enige om, at de bakker op om en gennemførelse af et totalt forbud mod destruktion af usolgte forbrugsvarer. Dermed skal forslaget nu videre til forhandling med Europa-Parlamentet, når dette har vedtaget deres holdning. Rådet vedtog desuden også deres holdning til produktpas, som de bakker op om indførslen af, og som skal sikre lettere adgang til information om produkternes miljømæssige bæredygtighed.

EU’s tekstilstrategi: “Dem, der ikke vil forandre sig, må lukke”