Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, PODCAST

EU’s tekstilstrategi: “Dem, der ikke vil forandre sig, må lukke”

EU’s tekstilstrategi skal byde på regulering og lovgivning, som branchen længe har efterspurgt, og med fuld gang i forhandlingerne i Bruxelles med input fra branchen selv ser det ud til, at de endelig bliver hørt.
EU’s tekstilstrategi skal byde på regulering og lovgivning, som branchen længe har efterspurgt, og med fuld gang i forhandlingerne i Bruxelles med input fra branchen selv ser det ud til, at de endelig bliver hørt.

I marts 2022 udkom Europa-kommissionen med en strategi for, hvordan tekstilindustrien i EU skal hjælpes og drives i en mere cirkulær og bæredygtig retning. Strategien er omfattende og vil i sidste ende betyde en total omvæltning af tekstil- og modebranchen i EU, som vi kender den i dag – hvis den altså vedtages og gennemføres. Og det sidder politikerne i Europa-Parlamentet netop nu og diskuterer og forhandler om i Bruxelles, så det 14-sider lange oplæg kan gå fra strategi til konkrete tiltag, retningslinjer og lovgivning.

I denne uges episode af ‘Fashion Forum på lyd’ taler vi med Pernille Weiss, der sidder i Europa-Parlamentet og som den eneste danske politiker er del af forhandlingerne om tekstilstrategien. Strategien er længe ventet i en branche, der i mange år har manglet lovgivning og regulering at forholde sig til og måle sig op imod.

“Hvis man skal adressere, hvem der har siddet lidt for længe på hænderne, så vil jeg sige, at det er politikerne. Branchen selv har bedt om værktøjer i lang tid. Og blandt forbrugerne bliver der flere og flere, som også efterlyser mere bæredygtige tekstilprodukter og mere viden om, hvordan man er bæredygtig med sin garderobe. Det er os politikere, der ikke har taget initiativet tidligt nok før det, der nu sker med EU’s tekstilstrategi,” siger Pernille Weiss, der siden 2018 har været medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti.

“Nu hvor jeg oplever på hvilken måde, at branchens mange forskellige aktører og forskere, der arbejder med det her område, byder sig til og kommer med input til, hvordan vi skal gøre det på en bedre måde, så er jeg mere optimistisk, end da vi startede,” fortæller hun i Fashion Forums podcast.

Ikke alle vil overleve omstillingen

Og selvom strategien og en markant omstilling af branchen er kærkommen for mange, kan man ikke komme udenom, at den nok samtidig også vil betyde et farvel til flere af de modeproducenter og -virksomheder, vi kender i dag. Blandt andet vil strategien gøre helt op med fast fashion, som – hvis det gennemføres – ikke skal være muligt at markedsføre i EU efter 2030.

“Når udviklingens vinde blæser, så vil der være virksomhedstyper, som skal omstille sig, hvis de stadigvæk skal have en markedsandel. Det vil betyde, at dem, der ikke vil forandre sig, må lukke. Det ser man jo også på landbrugs-, energi- og masser af andre industriområder. Så det er bare en naturlig erkendelse af, at vi skal turde innovation og udvikling for at få en mere bæredygtig tekstilbranche,” fortæller Pernille Weiss.

En kompleks industri, der kræver en omfattende strategi

EUs tekstilstrategi gør det klart, at det ikke kun handler om produktion og hvilke materialer, der bruges, når det handler om at gøre tekstilindustrien mere bæredygtig og cirkulær. Strategien skal arbejde for at få hele tekstilsektoren inkorporeret i eksisterende lovgivning, der vedrører andre sektorer, herunder blandt andet affalds-, transport- og energisektoren. Dermed skal Pernille Weiss og resten af Miljø- og Folkesundhedsudvalget tage stilling til alle aspekter, der berører tekstilsektoren, for at sikre, at de får forbedret alle led.

“Vi skal også greenwashing til livs. Det skal ikke bare være dem, der påstår, at de er grønne, der vinder markedet. Det skal være dem, der virkelig er det, der vinder. Og det kræver, at vi som politikere får stillet en meget mere præcis matrix op for, hvordan man måler bæredygtighed i tekstiler,” fortæller Pernille Weiss og understreger, netop hvor mange punkter de skal huske at have med i forhandlingslokalet.

“Det er en sektor, en industri, der virkelig trænger til at få nogle gode værktøjer til at drive nogle nye og mere bæredygtige både produktionsmetoder, men også produkttyper frem. Så det er et helt stort hovedfokus at få begyndt i den rigtige ende af den her kæmpestore, komplekse industri i en situation, hvor det ikke kun handler om, hvad er det for nogle tekstiler, der bliver produceret, men også hvordan begynder vi at bruge tekstiler meget mere cirkulært,” slutter hun.

Hør hele interviewet med Pernille Weiss i denne uges episode af Fashion Forum på lyd. Du kan lytte med på Spotify eller Apple Podcast.