Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
KULTUR, KULTURANBEFALINGER

Lotte Freddie: “Som kæmpe anglofil SUGER jeg det ind og inspireres til nye tøjsammensætninger"

Fra aktuelle udstillinger til ’Besserwisserne’, Netflix-binge og klassiske balletter. Modejournalist Lotte Freddie følger med i det meste og giver her sine bedste anbefalinger til et beriget efterår.
Fra aktuelle udstillinger til ’Besserwisserne’, Netflix-binge og klassiske balletter. Modejournalist Lotte Freddie følger med i det meste og giver her sine bedste anbefalinger til et beriget efterår.

En udstilling på Arken, en ballet på Bellevue Teatret og en fransk komedieserie. Dét er nogle af denne uges kulturanbefalinger fra modejournalist Lotte Freddie. Gennem syv årtier har hun beskæftiget sig med mode fra sit tidlige arbejde som model til sin karriere som moderedaktør og -journalist. Hun har skrevet bogen ’Modens Mestre’ og dækket og anmeldt danske og internationale designere og modeuger for en lang række danske aviser og magasiner – senest som skribent på Fashion Forum, hvor hun anmeldte Soren Le Schmidts og Baum und Pferdgartens SS22-show under Copenhagen Fashion Week. Fashion Forum giver dig her en udvidet udgave af aktuelle anbefalinger til kulturstof, som inspirerer Lotte Freddie.

Hvilke kulturelle oplevelser har du haft for nylig?

“Efter en veloverstået modeuge er kulturen i centrum – først Golden Days Festival, så Enter Art Fair og Chart Art Fair, som jeg missede, og nu følger 3daysofdesign – alle former for design spredt rundt om i København.

Inden da har jeg foreløbigt set Illum hylde deres 130-års jubilæum med fejring af fire kunstneres værker fordelt rundt i huset: Veronica Hodges blomstervandfald af lutter håndlavede papirblomster i Illums lysgård er imponerende henrivende. Samtidigt benyttede jeg lejligheden til at blive orienteret om trend og udvalg blandt husets mange fine internationale mærker som MSGM, Sandro og Scotch&Soda.

I Køge er Arkens nye udstilling, Blomsten i kunsten, et must. Her er der intet pussenysseligt, yndigt feminint over de mange – meget forskellige – blomsterudtryk. Erotik, sex, sensualitet, sjov og glødende farver på videofilmede vægge slår en betagende til inspiration og flere farver i livet.

Det samme er Nikoline Liv Andersens udstilling ’Eden’ i Nikolaj Kunsthal. En videreførelse af hendes tidligere udstillinger ’DARK MATTER’ og ’Langsomt siver det gennem mine hænder’. Nikoline er en stor kunstner – som jeg ’opfandt’, da hun var elev på Danmarks Designskole. I min bog fra 2002, ’Modens Mestre – 20 + 3 markante profiler i dansk mode’ – var hun, ud over de 20 etablerede designere, en af de tre helt nye unge, som jeg anså som kommende store talenter. Jeg så rigtigt; Nikolines værker – strikkede, broderede, tuftede, vævede – er dybe, passionerede, sensuelle og smukke. Inspireret af naturen ’maler’ hun med sine materialer til farvefyldt overvældende, både stærk og poetisk kunst, der lejrer sig i bevidstheden – og som man gerne så pryde sin væg.”

Er der et sted, du altid vender tilbage til?

“Den ypperste oplevelse som inspiration til udvikling af sans for kunst og skønhed er et besøg på Rudolph Tegners Museum & Statuepark i Dronningmølle. Hans stærke mænd og smukke, smukke kvindekroppe, der emmer af sanselighed, er vidunderlige og livsbekræftende. Og skulpturerne i ’Rusland’, som parken kaldes, er imponerende og tankevækkende. Især holder jeg af ’Sejren’ og tænker varmt på min onkel, der lod mig bestemme farven – grøn eller lilla – på drueklasen i et maleri. Jeg valgte lilla.”

Har du set nogle forestillinger i den senere tid?

“Jeg har lige haft en skøn oplevelse med ballet på Bellevue Teatret. Stor balletkunst med de unikke Ida Praetorius, Alban Lendorf, Sebastian Haynes og den forrygende flamencodanser Selene Muñoz, hvis lange, sorte velourkjole med sølvbroderi langs ærmerne inspirerede mig til min næste sorte bluse. Hun er aktuel med en koncert på Louisiana i slutningen af måneden. Jeg elsker ballet, har selv danset som barn, og min mormor var fejret ballerina på Det Kongelige Teater. Et af hendes glanspartier var adelsfrøkenen, Birthe, som var en trold i ’Et Folkesagn’, som igen bliver sat op kommende sæson. Den skal jeg selvfølgelig se med et barnebarn, der skal lære skønhed, kultur og familiehistorie og -bånd. Jeg skal også se ’Romeo og Julie’ og ’Sylfiden’. Alle balletter med vores internationale balletkompagni anbefales stærkt til både balletomaner og nybegyndere udi denne form for kultur, skønhed og dannelse, der smitter af på viden, opfattelser og arbejde.”

Hvad optager dig i fjernsynet?

“Jeg vil gerne se alt og vide alt – en utopi – men for at skaffe mig viden, følge med og måske blive klogere ser jeg politiske programmer som ’Besserwisserne’, ’Tirsdagsanalysen med Mogensen & Kristiansen’, og hvad der ellers vises på tv om dagens spørgsmål og nyheder.

Jeg er simpelthen dødtræt af alle de gamle tv-genudsendelser, men er stor tilhænger af gode engelske og svenske Beck-krimier. Og eftersom jeg er vild med loppemarkeder, ser jeg gerne antikprogrammer, som det engelske ’Antikkrejlerne’ og ’Krejlerkongen’, som man også kan lære af. Det samme gælder ’Kunstquiz’ og ’Danmarks bedste portrætmaler’.”

Har du nogle streaming-favoritter?

“Netflix-film og tv-serier har holdt humøret oppe hos mange, mange mennesker, også mig, i det forgangne corona-år. Der findes mange virkeligt gode serier, som jeg er blevet afhængig af og ikke har kunnet slippe til langt ud på natten. Den allerbedste, som jeg absolut ELSKER er ’Ring til min Agent’. Dårlig titel, men en fænomenal fransk serie, der handler om et agentbureau, der for ti procent varetager skuespillere, instruktører og forfatteres interesser. Franske stjerneskuespillere spiller sig selv i serien, der er humoristisk, fræk og FRANSK. Og så foregår den alle de steder, jeg plejede at komme i Paris. ’The Affair’ på Viaplay – et amerikansk affære-drama med en glimrende Dominic West – er også afhængighedsskabende. Jeg bliver aldrig træt af ’Emma’ fra 2020, en film baseret på Jane Austens roman fra 1815 med Anya Taylor-Joy (fra Dronninggambit) og den uforlignelige Bill Nighy. Sproget, landskaberne, interiørerne, TØJET – som kæmpe anglofil SUGER jeg det ind og inspireres til nye tøjsammensætninger.”

Hvad har du læst på det sidste?

Engelsk Vogue er den bedste guide til alt det nyeste cool – mode, film, bøger, kunst. Et abonnement er en klog investering med masser af læsestof. Jeg kom i skole som 5-årig, fordi jeg ville lære at læse. Lige siden har jeg kastet mig over bøger i hobetal. De seneste bøger, der har gjort uudsletteligt indtryk på mig er Merete Pryds Helles ’Folkets Skønhed’, en grum skildring af fattigt husmandsliv fra 1930’erne. Ubegribeligt, hvor forskellig en opvækst som min har været på samme tid. Kirsten Thorups ’Indtil Vanvid indtil Døden’ om München under Verdenskrigen i 1942 er unedlæggelig. Hverdagen, menneskene, rædslerne fortælles nøgternt med små detaljer i én lang dagbog, hvor alene de lange, tyske navne på institutioner og statskontorer virker farlige. J.K. Rowlings første roman efter Harry Potter, ’Den tomme plads’, er med ironi og humor en uhyre velskreven, barsk beskrivelse af hykleriet og skjulte hemmeligheder i engelsk landsbyidyl. Alle tre bøger bliver man klogere af – og man må prise sig lykkelig over egen nutid.

Desuden holder jeg min gamle arbejdsplads, Berlingske, som tager tid at pløje igennem med film og boganmeldelser og fremragende journalisters nyheder, der animerer og inspirerer mig til yderligere at forfine mit eget sprog. Korrekt tale og det skrevne ord er alfa og omega for mig og burde også glæde og udvikle unge mennesker, der blot får sine oplysninger på mobilen.”

Lotte Freddie
Portræt af Lotte Freddie. Foto: Thomas Lekfeldt

‘Euphoria’, ’How I Built This’ og en bog om forandringsledelse: Brand Director Melissa Bech om den kultur, der inspirerer hende lige nu