Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Everlane vil udfase plastik frem mod 2021
Alle nyheder, Bæredygtighed, Indland

Everlane går ind i plastikdebatten: skal udfases inden 2021

Grundlæggeren af det amerikanske brand, Michael Preysman, har løftet sløret for Everlanes seneste grønne tiltag: udfasningen af al ny plastik indenfor de næste tre år.
Grundlæggeren af det amerikanske brand, Michael Preysman, har løftet sløret for Everlanes seneste grønne tiltag: udfasningen af al ny plastik indenfor de næste tre år.

San Francisco-baserede Everlane har længe været kendt for deres innovative og kompromisløse tilgang til transparens i forhold til produktionsled og arbejdsforhold. Men nu har brandet også kastet sig over en anden vigtig dagsorden i dagens modeindustri: plastik. Grundlægger Michael Preysman kunne i denne uge fortælle, at Everlane har igangsat en større udfasning af plastik. Dette skal føre til en plastik-fri fremtid for brandet i 2021. Det skriver WWD.

“Det er et meget brugbart materiale, men det er faktisk utroligt skadeligt, fordi hver gang et stykke plastik produceres bruges det ofte kun én gang, men bliver i naturen for evigt,” siger Michael Preysman til WWD.

Everlane bliver en del af en voksende anti-plastik tendens

Ifølge Michael Preysman, eksisterer der i dag otte millioner tons plastik i verden, hvilket svarer til cirka ét ton per person. Det er alt for meget, da materialet ikke kan nedbrydes igen. Af denne grund mener han, at det er alles ansvar at sørge for, at man ikke bidrager til hverken efterspørgslen på eller produktionen af nyt plastmateriale. Dette gæler også modebranchen. Nogle af de mest brugte syntetiske tekstiler i dag er nemlig lavet af blandt andet nyproduceret plastik, heriblandt polyester og nylon. Det har da også fået flere både store og små modevirksomheder til at skride til handling. Det gælder navne som tyske Adidas, der har et længerevarende samarbejde med miljøorganisationen Parley for the Oceans og har givet et løfte om at droppe ny plastik i 2024, samt danske Gestuz og svenske H&M.

Fra og med 2021 vil også Everlane udfase brugen af materialer indeholdende ny plastik og i stedet benytte tekstiler lavet af blandt andet genbrugte plastikflasker. Virksomheden estimerer, at de i løbet af de næste fem år vil indsamle og genanvende op mod 100 millioner flasker – og det mener Michael Preysman kun er begyndelsen:

“Faktum er, at der produceres 500 millioner vandflasker hvert år. Så vi er stadig kun en lille del af det store billede.”

Everlane har blandt andet designet tæpper og sweatre i deres nye ’ReNew’ fleecemateriale lavet af brugte plastikflasker. Everlane kan dog ikke udelukke alle former for plastik. Men planen er at droppe brugen af alt nyt plastik. Også i deres øvrige værdikæde vil de fremover  benytte genanvendt materiale. Herunder gælder indpakning til fragt, engangsservice og så videre.

Læs mere om Everlanes nye anti-plastikstrategi og det nye materiale her.

Sådan vil H&M mindske forbrugernes plastikforbrug