Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
MODEUGE, REGNSKAB

Københavns Kommune: Cykelløb og hurtige biler fremfor mode

Københavns Kommune nedlægger støtten til Copenhagen Fashion Week og Global Fashion Agenda til fordel for en pulje for internationale megaevents, der blandt andet skal varetage ønsket om en Tour de France-start i hovedstaden.
Københavns Kommune nedlægger støtten til Copenhagen Fashion Week og Global Fashion Agenda til fordel for en pulje for internationale megaevents, der blandt andet skal varetage ønsket om en Tour de France-start i hovedstaden.

Copenhagen Fashion Week og Global Fashion Agenda er hvert år med til at etablere København – og hermed hele Danmark – som en international anerkendt mode- og designdestination. Det har Københavns Kommune været med til at støtte op om ved at bevillige penge til begge organisationer hvert år. Målet med støtten har blandt andet været at bidrage til foretagender, der skal tiltrække international bevågenhed til København og at skabe kulturelle forbrugerengagerende events i byrummet. Men nu ser det ud til, at kommunens prioritering af midler har ændret sig.

I Københavns Kommunes Budgetaftale for 2019 er hverken Copenhagen Fashion Week eller Global Fashion Agenda anført som modtager af midler i det kommende år.

Copenhagen Fashion Week har i 2018 modtaget 1,1 million kroner i kommunal støtte, mens Global Fashion Agenda (tidligere under navnet Danish Fashion Institute) har modtaget 2,5 millioner kroner, begge under bevillingskategorien ’København som international mode- og designby’ – en pulje, der fremover er annulleret i Kommunens samlede budget.

”Københavns Kommune har i en årrække været en god samarbejdspartner, og det samarbejde håber vi at kunne fortsætte. Det er en meget ærgerlig situation, vi nu befinder os i – for Copenhagen Fashion Week men i endnu højere grad for København. Med Copenhagen Fashion Week tiltrækker vi to gange årligt mange tusinde gæster til København og den medieomtale, det afføder, er alene millioner værd i branding af byen. Midlerne fra Københavns Kommune har muliggjort, at vi har kunnet skabe en inkluderende modeuge, hvilket er en hjørnesten i vores overordnede strategi. Vi må nu se på, hvordan vi fremadrettet kan videreføre det store arbejde. Copenhagen Fashion Week er, sammen med byens øvrige kulturelle events, med til at skabe byens stærke identitet, der tiltrækker massiv, international bevågenhed. Det sker efter vores mening med lokale initiativer og ikke ved at bruge midler på at tiltrække etablerede, internationale skabeloner for megaevents til København,” siger Trine Rindsig Laursen, COO og interim direktør hos Copenhagen Fashion Week, hvortil Global Fashion Agendas CEO, Eva Kruse, supplerer:

“Vi er meget overraskede og forundrede over, at København efter mere end 10 års samarbejde ikke forlænger deres støtte til to af byens mest kendte signaturevents, som er med til at placere København på verdenskortet. Copenhagen Fashion Summit er verdens førende topmøde omkring bæredygtig innovation og miljømæssig og social ansvarlighed, som i disse år bør være det vigtigste emne for både erhvervsledere og politikere med truende klimaforandringer, overbefolkning og ressourceknaphed. København har lige nu en enestående chance for at tage globalt lederskab på cirkulær forretnings- og samfundsudvikling med Global Fashion Agenda og Copenhagen Fashion Summit, samt være hjemstedet for visioner for grøn og ansvarlig vækst i en af verdens største industrier. Derfor er det virkelig ærgerligt, at Københavns Kommune netop nu ikke prioriterer området.”

Modeuge for alle

Copenhagen Fashion Week har indtil nu især brugt midlerne til det der kaldes det ’Åbne program’ – altså at skabe en platform, der åbner modeugen op for forbrugeren via blandt andet offentlige modeshows, markedsevents, talks med mere. Derudover har modeugen stor betydning for Københavns byliv, økonomi, turisme og ikke mindst kulturliv lød det fra både erhvervsliv, restauratører og politikere i starten af august 2017 i forbindelse med den forestående modeuge.

“CFW bidrager med turisme, arbejdspladser og ny kultur. Samtidig får København et fashionabelt aftryk, der giver genklang i udlandet. CFW er den største modeuge i Nordeuropa, og det tiltrækker naturligt fagfolk og modeinteresserede gæster, der giver liv til byen. København har flot formået at nyde stor international bevågenhed og anerkendelse blandt andet på grund af events som CFW, der har cementeret København som en spændende moderne by i udvikling,” forklarede Anna Mee Allerslev, daværende Borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, tilbage i august 2017.

I Kommunens Budgetaftale for 2019 fremgår det, at der fra 2019 er nedsat en såkaldt ‘pulje til megaevents’, som der er afsat 57,5 millioner kroner til over de næste fire år. Den har til formål at tiltrække store internationale events til København. Herunder er der nedsat et interessentskab, der skal planlægge og afvikle en dansk del af Tour de France med start i 2021, samt en mulig bevilling af midler til Formel 1, som blandt andre Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre mener, at nogle af pengene i den nye pulje skal øremærkes til. Hun har i forbindelse med Budgetaftalen 2019 udtalt til TV2 Sport:

“Vi gik ind til forhandlingerne med et ønske om en egentlig bevilling til Formel 1. Det kunne vi ikke komme igennem med, men nu har vi landet penge til en megaeventpulje. I vores optik er det oplagt i 2020, 2021 og 2022 at udmønte penge til de omkostninger, Københavns Kommune skal afholde.”

Læs hele Budgetaftalen her.

Artiklen er opdateret tirsdag den 18. september 2018 klokken 10.30. 

”Copenhagen Fashion Week er uvurderlig for København”