5 podcasts, der gør dig klogere på køn, ligestilling og skønhedsidealer
Brug sommeren til nye reflektioner og brug tiden med en podcast i ørerne. Her får du 5, der gør der klogere på krop og køn i relation til modebranchen.1. Ligestilling og magtforhold: kan man blive taget seriøst, hvis man klæder sig feminint?
Er det magtfulde og kraftfulde stadig forbeholdt maskuline stereotyper, eller kan feminine træk anses som lige så stærke? Og kan man se det i den måde, som vi klæder os på? I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag 2024 har vi inviteret kønssociolog Cecilie Nørgaard i studiet for at blive klogere på, hvilke magtstrukturer der ligger indlejret i måden, vi klæder os.
Lyt til ’48. Ligestilling og magtforhold: kan man blive taget seriøst, hvis man klæder sig feminint?’ på Spotify, Apple Podcast og Podimo.
2. En modebranche i forandring: Inklusion og diversitet
Hvordan forholder man sig til begreberne inklusion og diversitet ude i virksomhederne, i brancheorganisationerne og på designskolerne? Vi har talt med Ditte Reffstrup, kreativ direktør og medejer af Ganni, lektor fra KEA Asta Veisig Baggesen, programleder på Designskolen Kolding Christel Arnevik og CEO i Copenhagen Fashion Week Cecilie Thorsmark.
Lyt til ‘En modebranche i forandring: Inklusion og diversitet del 2’ på Apple Podcast, Spotify eller Podimo.
3. Har Petra Kleis ændret skønhedsidealet?
Petra Kleis er lige nu en af Danmarks mest eftertragtede fotografer, når det kommer til portrætter, modeserier og kampagner. Med hendes blik for det skønne ved den naturlige krop og de skæve karaktertræk, har hun skabt sig et navn ved at nægte retouchering og hellige sig til det uforudsigelige og fejlbarlige. Nu er hun aktuel med en udstilling på Frederiksborg. Mød hende her.
Lyt til ’42. Har Petra Kleis ændret skønhedsidealet?’ på Apple Podcast eller Spotify.
Kan rynket hud, grå hår og et levet liv være smukt og sexet? “Ja” mener forsker og model Dorrit Bøilerehauge, der undrer sig over, at repræsentationen af ældre og modne modeller ikke er større, når nu gruppen er så stor.
Lyt til ’32. Er alder et issue? på Apple Podcast eller Spotify.
5. Bodyshaming og idealkroppe – hvordan kommer vi videre? Del 1 og del 2
Modeller under 20 år bør forbydes, mener tidligere model Alberte Clement Meldal, der er aktuel med bogen ’Vægtløs – hvordan jeg stoppede krigen mod min krop’. I 17 år arbejdede hun som model og sultede sig for at holde en vægt, der ikke var hendes.
Hvem bestemmer hvilken kropstype, der betragtes som den ideelle? Sammen med modeekspert Chris Pedersen og casting director Anja Gildum taler vi om bodyshaming og -fetichering og om, hvordan moden spiller ind på samfundets forestilling om den “perfekte” krop.
Lyt til ’23. Bodyshaming og idealkroppe – hvordan kommer vi videre? Del 1 og del 2′ på Apple Podcast og Spotify.