Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
PODCAST

Har Petra Kleis ændret skønhedsidealet?

Den eftertragtede fotograf Petra Kleis har med sit enkle udtryk skubbet til et skønhedsideal, som er blevet mindre poleret og mere ægte, hvor fejl fremhæves og hyldes. Nu er hun aktuel med sin første soloudstilling.
Den eftertragtede fotograf Petra Kleis har med sit enkle udtryk skubbet til et skønhedsideal, som er blevet mindre poleret og mere ægte, hvor fejl fremhæves og hyldes. Nu er hun aktuel med sin første soloudstilling.

“Der er knap så mange konfetti-bomber og underlige briller nu, som der var for ti år siden. Jeg er nok blevet mere sikker i, at man kan sagtens lade folks karakter bære portrættet. Og du behøver ikke at springe rundt fuldstændig vanvittigt med alle mulige mærkelige rekvisitter. Jeg er begyndt at turde at lade det være helt enkelt.”

For fotograf Petra Kleis handler portrættet ofte mere om, hvad der er karakteristisk og ægte, end hvad der er perfekt og smukt. Og med hendes særlige blik for personlighed og det spændende i detaljen har hun formået at skabe et udtryk, som er genkendeligt og eftertragtet hos mange. Men under det eftertragtede, bløde udtryk gemmer der sig også en ildsjæl med en agenda. Petra Kleis vil ikke længere reproducere et kropsideal, der får kvinder til at gå på slankekur og tro, at vi ikke alle har rander under øjnene.

“Da jeg startede som fotograf for ti år siden, handlede alle modeblade om at være på slankekur. Om det var juicekur, eller hvad det var… der var hele tiden slankekure til, hvordan man kunne tabe sig på 14 dage og alt muligt latterligt. Og så skete der noget for måske fem år siden. Jeg tror, at noget af det første skelsættende, jeg kan huske, var Doves kampagne med ret meget kropsdiversitet. Og folk var jo fandme ved at falde ned af stolen over, at der var en pige, som var tydeligt buttet på maven. Og måske kunne man endda se, at hun havde strækmærker. Det var jo fuldstændig vildt,” fortæller hun i Fashion Forum på lyd om den udvikling, der er sket i hendes år som fotograf.

Petra Kleis om billederne af Andrea Elisabeth Rudolph: “Billederne af Andrea Elisabeth er taget på et tidspunkt, lige inden hun rigtig for alvor gik i gang med sin kemoterapi. Hun har fået de første behandlinger, hvilket gør, at hun har klippet sit hår helt kort, men når hun rører ved sit hoved, så drysser noget af håret af. Vi var alle meget opmærksomme på, at det ikke måtte falde af, fordi vi gerne lige ville gemme det sidste hår til de billeder, inden det faldt helt af.”

En fotograf med en agenda

“Jeg føler virkelig, at lige nu er der blevet skubbet rigtig meget i den rigtige retning, men der mangler stadig sindssygt meget. Det er stadig nærmest et statement, hvis man tager en pige, der er over størrelse 36 med,” forklarer hun, men har også et bud på, hvor man virkelig ville kunne rykke ved noget:

“Man skal simpelthen have ændret den der sample-size til at være større. For så begynder alle at blive større. Det handler jo tit om det der med, at den forpulede sample-size er en størrelse 36. Hvis den blev sat op, så åbnede det jo for, at der var mange flere, der kunne være i den sample, som er den stylisterne får med ud og skal lave modeserier og gøre reklame for tøjet med og så videre.”

Petra Kleis om billederne af Holger Bech Nielsen: “Jeg elsker de billeder. Jeg synes, de har en varme, og han er altså bare nice. Han har en fed, lidt nutty professor-agtig karakter, og så har han bare et fantastisk ansigt og et fantastisk smil. Man kan ikke andet end at elske ham.

Første soloudstilling

Fra fredag den 3. november er Petra Kleis aktuel med sin første soloudstilling på Frederiksborg i Hillerød, hvor hendes udvalgte, bedste portrætter er udstillet.

“Jeg tror, at det er de allerbedste portrætter, der hænger deroppe. Og jeg glemmer dem ofte, fordi der har været så mange. Men når jeg så kigger på billederne, så kan jeg huske de der historier,” fortæller hun om de mange oplevelser, hun har haft med de talrige personer, hun har fotograferet. Lige fra Keld og Hilda, Andrea Elisabeth Rudolph, Pernille Teisbæk og H.M. Dronning Margrethe til Tobias Rahim, Lily Collins, Viktor Axelsen og Holger Bech. Listen er snart sagt uendelig.

Fælles for dem alle er, at de har det der helt særlige udtryk, Petra Kleis er blevet så kendt for. Der er en sårbarhed og en intimitet, som får det til at se ud som om, Petra Kleis er i stand til at blive venner og fortrolig med hver og en, hun skal fotografere. For en stund i hvert fald. Hvor hun får den fotograferede til at åbne op og vise sit ærlige jeg frem til kameraet og til verden.

Du kan se et lille udvalg af de udstillede billeder herunder, og udstillingen på Frederiksborg kan opleves frem til den 2. april 2024.

Amanda Collin. Børsen Pleasure 2023.
Clara Rugaard. Vogue Scandinavia 2023.
Keld og Hilda Heick. Euroman 2021.
Helena Christensen. Eurowoman 2023.
Jeuru. Vegas Udvalgte 2020.
Ritt Bjerregaard. Euroman 2021.
Farshad Farzanka. GQ Magazine 2021.
Drew Sycamore. 2021.
Bertel Haarder. Børsen Pleasure 2021.