Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Portræt af Cecilie Nørgaard

Ligestilling og magtforhold: kan man blive taget seriøst, hvis man klæder sig feminint?

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har Fashion Forum på lyd spurgt kønssociolog Cecilie Nørgaard om, hvordan kønnede magtforhold afspejler sig i, hvordan vi klæder os, og om vi alle skal bære jakkesæt for at blive taget seriøst.
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har Fashion Forum på lyd spurgt kønssociolog Cecilie Nørgaard om, hvordan kønnede magtforhold afspejler sig i, hvordan vi klæder os, og om vi alle skal bære jakkesæt for at blive taget seriøst.

Spørger man uddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard, er perlehalskæden et interessant objekt, når man taler om afspejlingen af ligestilling i moden. Traditionelt set er perlehalskæden et meget feminint smykke, som mange måske endda forbinder med noget damet, men på det sidste er flere og flere også meget maskuline mænd begyndt at bære den lille halskæde med den store betydning.

“Det er jo ikke fordi, det er blevet mainstream, men det er dog blevet mere normalt at se mænd i perlehalskæder som sådan et maskulint accessory. Men det er selvfølgelig en maskulinitet, som udfordrer den traditionelle maskulinitet. En maskulinitet, der er mere farverig og ikke bange for femininitet og er mere legende og undersøgende og ikke så optaget af, at det er firkantet og sat, og “jeg har styr på det”, og “tage det som en mand” og alle de traditionelle konnotationer,” fortæller hun i den seneste episode af Fashion Forum på lyd.

“Det er en ny, moderne form for maskulinitet, som kan tilgås. Og det tror jeg er også det, som har bidraget til, at jeg som kvinde ikke oplever det som maskulint at tage en perlehalskæde på, men det betyder også, at det ikke i lige så høj grad traditionelt kønner mig feminint, som en perlehalskede gjorde før i tiden,” uddyber Cecilie Nørgaard.

Altså har trenden med perlekæder til mænd gjort perlekæden mere neutral og tilgængelig for alle, som ikke vil klæde sig meget feminint. Men kan det passe, at mænd skal gå med noget tøj eller accessoires, før det kan anskues som mindre feminint og dermed mere seriøst?

“Der er helt klart en tendens til, at det, som vi har vurderet som traditionelt feminint, gudskelov begynder at løfte sig. Altså status for det feminine begynder at løfte sig i tiden. Men der sker også noget kvinder, som begynder at reclaime femininitet uden at føle, at man mister autoritet eller status eller for så vidt identitet,” forklarer Cecilie Nørgaard om de tendenser, der peger mod, at kvinder viser styrke og seriøsitet ved at klæde sig ultrafeminint fremfor at klæde sig som en mand for at vise autoritet.

Lyt til hele episoden af Fashion Forum på lyd ‘Kan man blive taget seriøst, hvis man klæder sig feminint?’ med uddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard på Spotify, Apple Podcast og Podimo nu.