Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

Klædt på til Klimafolkemødet: 3 vigtige debatter om mode- og tekstilindustrien

I denne uge løber årets Klimafolkemøde af stablen på Fyn. Vi fremhæver her tre nedslag i programmet, der belyser modebranchens grønne omstilling fra forskellige vinkler.
I denne uge løber årets Klimafolkemøde af stablen på Fyn. Vi fremhæver her tre nedslag i programmet, der belyser modebranchens grønne omstilling fra forskellige vinkler.

I morgen starter dette års Klimafolkemøde, der traditionen tro finder sted i Middelfart i uge 35. Og det er efterhånden sikkert og vist, at man ikke kan have en klimadebat uden at tale om mode- og tekstilbranchen. Derfor fylder denne også en god portion af programmet for dette års udgave af folkemødet. Vi kommer her med tre nedslag, du ikke bør misse, hvis du lægger vejen forbi.

1. Kan vi gentænke tøjforbrug?

Torsdag eftermiddag kan du få indblik i, hvordan det danske genbrugstøj påvirker klimaet og Ghanas lokale tekstilindustri. Det sker, når fotograf Søren Zeuth sammen med beklædningsdesigner Alma Amizi Steenberg inviterer til doku-show på KulturØen. Her vil de med billeder og videoer vise, hvordan den lokale tekstilindustri i Ghana lider, og sætte fokus på, hvordan man i Danmark kan gentænke produktion og mode gennem bæredygtigt re-design. Derudover kan du få inspiration til at tænke anderledes om genbrugstøj og bidrage til en mere bevidst og ansvarlig forbrugskultur. Søren Zeuth står desuden bag projektet Rana Plaza Fashion, hvor han har dokumenteret efterfølgerne fra fabrikskollapset i Bangladesh og talt med og fotograferet flere af de overlevende. Det er barske og stærke billeder – og man kan nok forvente det samme til torsdagens doku-show.

Torsdag, kl. 14.00-15.00, KulturØen, Panoramabiografen. Amalie Palle, fra CISU, er moderator.

2. På sporet af en grøn tekstilbranche?

Med EU’s tekstilstrategi er der for alvor kommet fokus på politisk indgriben og regulering af mode- og tekstilsektoren. Men for at kunne skabe politik på området er det nødvendigt med klare rammer for, hvad der overhovedet er bæredygtigt eller cirkulært. Det er noget, som det nationale forskningspartnerskab TRACE (Transition for a Circular Economy) forsøger at finde svar på med særligt fokus på plastik og tekstil. TRACE arbejder indenfor cirkulær økonomi, hvor en række NGO’er og industriaktører gennem det sidste års tid har diskuteret, hvilke politiske rammebetingelser der kan hjælpe både virksomheder, borgere, natur og miljø her i Danmark, imens vi venter på lovgivning fra EU.

Til at fortælle om dette er lektor ph.d. i design og bæredygtighed på det Kongelige Akademi Else Skjold klar til at gøre alle interesserede klogere på emnet.

Lørdag, kl. 14.00-14.30, Gul Scene, Lina Katan, specialkonsulent og ph.d. ved Dansk Affaldsforening, er moderator, og Dansk Affaldsforening er arrangør.

3. Klæd dig på til fremtidens tekstilkrav

EU’s tekstilstrategi er på manges læber under dette klimafolkemøde og med det også, hvordan branchen skal omstille sig til den kommende lovgivning. Det kan du blive klogere på ved denne talk, som modereres af Mikkel Mogensen fra rådgivningsvirksomheden Transition, hvor emner som klimaregnskaber, CO2-aftryk og cirkulær økonomi vil blive debatteret. I talken deltager Anne Thorsø Sørensen, Kintobe, Marie Busck, Dansk Mode og Textil, Mette Dalgaard Nielsen, Det Kongelige Akademi, og Mathias Selchau Majlund, Transition.

Fredag, kl. 16.10, Grøn Scene, Transition er arrangør.

Klimafolkemødet 2023 afholdes den 31. august til 2. september på KulturØpladsen i Middelfart. Det er gratis at deltage. Sidste år havde begivenheden 21.000 besøgende. Se det fulde program her.