Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
PODCAST

Tæt på Naja Munthe: “Jeg har simpelthen absurd meget fighter-ånd i mig”

Traditionen tro bruger Fashion Forum på lyd sommerens roligere tempo til at komme tæt på nogle af modebranchens markante personligheder. Nu er turen er kommet til Naja Munthe.
Traditionen tro bruger Fashion Forum på lyd sommerens roligere tempo til at komme tæt på nogle af modebranchens markante personligheder. Nu er turen er kommet til Naja Munthe.

“Jeg kunne godt mærke, at der var mange, som på en eller anden måde måske ikke helt havde troen på, at jeg kunne klare det,” fortæller Naja Munthe i det nyeste afsnit af Fashion Forum på lyd om den første tid, efter hun og Karen Simonsen, som hun i 1994 stiftede Munthe + Simonsen med, gik hver til sit. Tilbage stod hun med en virksomhed – nu som Munthe – der skulle genoplives efter nogle år med faldende omsætning og til sidst betalingsstandsning. Men den manglende tro fra omverdenen var kun benzin på det bål, som brændte for at modbevise tvivlerne.

“Nogle sagde det højt, og nogle sagde det ikke, men det lå ligesom i luften, at folk tænkte “hun har haft sin tid og dét der, det får hun ikke vendt.” Og der har jeg jo simpelthen absurd meget fighter-ånd i mig. Jeg skulle nok vise, at jeg kunne få vendt det her om.”

Nu har hun kørt firmaet uden Karen Simonsen i femten år og har været eneejer i ti. Og med en trecifret millionomsætning i 2022 må de fleste skeptikere snart være overbeviste.

“I det hele taget synes jeg jo, at man kan spørge sig selv, “hvad er drivkraft?” Og for mig – i mit liv – kommer drivkraft i virkeligheden måske fra et dårligt sted. Altså en dårlig oplevelse eller en mistro, et svigt eller et eller andet, så du har et drive for at gøre tingene anderledes. Så hvis du kan vende det dårlige, du har oplevet eller bliver mødt med, til noget, der ikke slår dig i hovedet, så kan du faktisk finde en ufattelig ressource til at komme videre eller gøre tingene anderledes.”

Selvstændig fra barnsben

Naja Munthe boede i den første del af sin barndom på indre Nørrebro, hvor hun hang ud med nogle af de ældre børn sent om aftenen og var ved blive rodet ud i noget, “som ikke var særlig godt” for hende. Hun blev desuden mobbet i skolen og syntes, at det sociale var svært – derfor valgte hendes forældre at flytte hele familien langt ud på den jyske hede for også at udleve hippie-drømmen om at være selvforsynende og have store vidder og højt til loftet.

“Det der med at leve så spartansk og så selvforsynende og så afsides – fordi det var virkelig et øde sted – det har også givet mig en følelse af, at jeg kan stort set alting. Jeg føler mig ikke særlig begrænset i noget som helst. Og jeg har altid tænkt, at hvis jeg bliver smidt ned i en jungle et eller andet sted ved et uheld, så kan jeg nok finde ud af det,” forklarer hun.

Hør hele Naja Munthes historie i Fashion Forum på lyd på Spotify og Apple Podcast.