Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

“Et drømmescenarie for et designteam”: Rains lancerer 3D-printede sneakers

Skoen, der lanceres i samarbejde mellem Rains og Zellerfeld, er et nyt udtryk for modens omfavnelse af teknologiens muligheder.
Skoen, der lanceres i samarbejde mellem Rains og Zellerfeld, er et nyt udtryk for modens omfavnelse af teknologiens muligheder.

I en tid, hvor modebranchen diskuterer ChatGPT og kunstig intelligens, sker der nu også spændende fremskridt på 3D-fronten, når det kommer til modebranchen.

Rains har netop lanceret et par 3D-printede sneakers i samarbejde med tech-virksomheden Zellerfeld, en sko, der oprindeligt blev introduceret ved AW23-modeugen i Paris og lanceres nu globalt.

Den beskrives af brandet, som ”den første af sin slags” på grund af et nyt, innovativt 3D-printet puffer-element, der giver skoens sin organiske form og skulpturelle ydre. Noget, der netop refererer de puffer-jakker, der er genkendelige for Rains’ formsprog.

“At omsætte vores signatur puffer-jakke til en sneaker er den ultimative manifestation af Rains i en sko. Og at have adgang til den 3D-teknologi, som Zellerfeld har udviklet, er et drømmescenarie for et designteam. Det realiserede produkt er en integreret del af vores PU-univers, og tilbyder vores kunder en mulighed for at være klædt i Rains fra top til tå – en lille detalje fra catwalken med stor indvirkning,” udtaler Tanne Vinter, chefdesigner for Rains.

Bag 3D-printteknologien står Zellerfeld, der har specialiseret sig i at producere netop 3D-printet fodtøj. Det er denne særligt udviklede teknologi, der gør det muligt at lave skoens puffer-elementer, som består af 90 procent luft under den printede form. Om udviklingen af sneakers-samarbejdet med Rains, siger CEO og medstifter af Zellerfeld, Cornelius Schmitt:

“Rains Puffer-sneakeren viser på smuk vis overlegenheden af 3D-printet fodtøj. Ikke alene var vi i stand til at producere unikke oversize- og puffer-elementer, der traditionelt er komplekse at fremstille; vi gjorde endda det med blot et tryk på en knap.”

Skoene er, ifølge Zellerfeld, “fabriksfri” og 100 procent genanvendelige. Det vil sige, at gamle par kan returneres og materialerne genanvendes til nye sko.

Rains x Zellerfeld

3D-teknologiens muligheder

Den teknologiske udviklings potentiale strækker sig langt ud over Rains og Zellerfelds samarbejde. 3D-printteknologien alene åbner helt nye design- og produktionsmuligheder inden for modebranchen. En af fordelene er reduktionen af klimaaftrykket og CO2-udledningen ved at undgå den lange transport til og fra fabrikkerne. Yderligere kan mængden af overskydende produkter, der ikke bliver solgt, minimeres ved at anvende 3D-printteknologi til at producere skoene efter behov.

Samtidig åbner den nye teknologi mulighederne for innovative og unikke skodesign, som tidligere har været svære at realisere i forhold til design- og produktionsmulighederne.

På den måde er samarbejdet mellem Rains og Zellerfeld et udtryk for en spændende teknologisk udvikling i modebranchen.

Kan lokale mikrofabrikker revolutionere den globale tøjproduktion?