Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, Indland

Dansk alpakauld skal blive til nye yndlingssweatre hos By Malene Birger

By Malene Birger tapper ind i de nye (gamle) produktions- og forbrugsmønstre med en minikollektion af håndstrikkede varer med dansk alpakauld, der laves som made-to-order.
By Malene Birger tapper ind i de nye (gamle) produktions- og forbrugsmønstre med en minikollektion af håndstrikkede varer med dansk alpakauld, der laves som made-to-order.

Made-to-order, lokalproduceret, håndlavet. Det er nogle af de ord, vi skal til at vænne os til, når vi taler om fremtidens modeproduktion og -brug. I hvert fald hvis vores tøjproduktion skal ændres i en mere bæredygtig retning. Det giver mening at vende tilbage til en langsommelighed og en kvalitetsbevidsthed, hvor luksus ikke handler om logoer og storforbrug, men i højere grad om gode materialer, nøjsomhed og få udvalgte ting. Nu har By Malene Birger lanceret et nyt bud på, hvordan de vil producere færre, men bedre produkter. De har nemlig lanceret en minikollektion bestående af en strikvest og en sweater i alpakauld, som boner ud på alle tre førnævnte parametre.

Vesten og sweateren vil på bestilling blive håndstrikket i alpakauld fra alpakaer, som slår sine folder lidt uden for København. Alpakaerne, som leverer varm og vamset uld, bliver således klippet i Danmark, inden ulden sendes til Sydsverige, hvor den spindes til garn. Herefter sendes garnet tilbage til Danmark, hvor det vil blive håndstrikket til tøj, som kun laves på bestilling fra kunderne, så der ikke produceres mere end nødvendigt.

Al ulden er ubehandlet og ufarvet, så trøjen og vesten fås kun i alpakaernes naturlige farver – fra hvid meleret med en lys beige til en helt mørk brun og en grå- og brunmeleret. Farver, som naturligvis vil kunne variere lidt fra dyr til dyr. På samme måde vil hvert stykke tøj være unikt og bære præg af den pågældende strikker, som har lavet den.

Alpakaerne Sandy, Lucky Luke, Shiva and Vera.

Fra en trøje eller vest bestilles, vil der gå fire til seks uger, før den kommer frem, og det er endnu en af de ting, vi lige skal lære at vænne os til. Godt tøj tager tid at lave, og når det kun laves på bestilling, må det nødvendigvis indebære noget ventetid. Men mon ikke kunderne også naturligt vil sætte større pris og passe bedre på en unik trøje, de i seks uger har glædet sig til at få? På den måde bliver tøjbruget bedre hele vejen rundt, fordi der både er tale om en ordentlig produktion og – forhåbentlig – en lang levetid hos kunderne.

Vesten og trøjen kan bestilles hos By Malene Birgers butikker i København, Stockholm og London, samt på deres hjemmeside frem til den 31. oktober.

Ny CEO og en ’living vision’ af brandet: “When it’s right, it’s easy”