Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

“En kunstner med en stærkt forankret personlig æstetik.” Statens Kunstfond uddeler nye arbejdslegater

Designer Barbara I. Gongini, tekstildesigner Helle Rude Trolle og smykkekunstner Gitte Nygaard er blandt de i alt fem talenter, som i år har modtaget et arbejdslegat på 250.000 kroner.
Designer Barbara I. Gongini, tekstildesigner Helle Rude Trolle og smykkekunstner Gitte Nygaard er blandt de i alt fem talenter, som i år har modtaget et arbejdslegat på 250.000 kroner.

Statens Kunstfond “gøder” endnu en gang skabelsesprocessen hos en lang række kunsthåndværkere og designere med i alt 177 nye arbejdslegater samt 30 arbejdslegater til nye talenter. Heriblandt har fem talenter indenfor kategorien kunsthåndværk og design modtaget arbejdslegater på 250.000 kroner hver. Det gælder blandt andet Barbara I. Gongini.

“Beklædningsdesigner Barbara I. Gongini har siden sin afgang fra Danmarks Designskole i 1996 været en markant aktør i modebilledet. Hun har udstillet og afholdt shows mange steder i både Danmark og udlandet. Barbara er en kunstner med en stærkt forankret personlig æstetik. Hun er rå og poetisk, og har en udpræget fornemmelse for tekstiler og for hvordan, teksturer, strukturer og overflader kan vokse organisk sammen i skulpturel beklædningsform. Barbara har høje idealer og en klar holdning til etiske problemstillinger omkring bæredygtighed, dyrevelfærd og kønsnormer, der kommer klart til udtryk i hende design,” skriver Statens Kunstfond om den færøskfødte, danskbaserede designer, der med sit brand i eget navn, siden 2005 har været et etableret navn i den danske modebranche.

“Æstetiske og poetiske oplevelser”

Udover Barbara I. Gongini finder man på listen også tekstildesigner og væver Helle Rude Trolle, hvis “faglige tyngde giver beskueren æstetiske og poetiske oplevelser langt ud over det sædvanlige,” som der skrives i begrundelsen af hendes legat. Ligeledes har et legat fundet vej til smykkekunstner Gitte Nygaard, der “skaber smykker for at de skal bæres, udfordre os og skabe relationer mellem os. Gittes overlegne beherskelse af håndværket og udsøgte fornemmelse for materialer og æstetiske virkemidler gør, at hendes konceptuelle smykker går lige i hjertet med klare budskaber og eksistentielle spørgsmål til det, der omgiver os, er imellem os og udfordrer vores fælles nutid og fremtid.”

Floralornament af Helle Rude Trolle. Foto: Peter Klode / Statens Kunstfond.

I år har i alt 469 har ansøgt om arbejdslegater, hvoraf de 177 udvalgte modtager støtte for sammenlagt 10.575.000 kroner. Sidste år modtog strikkunstneren Louise Lyngh Bjerregaard et arbejdslegat. Samtidig fik Emilie Helmstedt tildelt en såkaldt præmiering for sit show under Copenhagen Fashion Week SS20. I 2018 fandt et treårigt arbejdeslegat vej til Freya Dalsjø.

Blandt dette års modtagere i kategorien kunsthåndværk og design finder man desuden keramiker Lea Mi Engholm og møbeldesigner Peter Johansen. Læs mere om årets arbejdslegater her.