Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Freya Dalsjø om Statens Kunstfonds legat: “Det gør mig virkelig stolt”

Sådan fortæller den danske designer, der netop er blevet tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat – en anerkendelse, der betyder noget helt særligt for hende.
Sådan fortæller den danske designer, der netop er blevet tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat – en anerkendelse, der betyder noget helt særligt for hende.

“Det er helt fantastisk og meget overvældende at modtage så fin en anerkendelse. Jeg synes især, det er dejligt at se, at beklædning bliver anerkendt på lige fod med andet kunsthåndværk – det gør mig virkelig stolt,” siger Freya Dalsjø, der netop har modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat indenfor kunsthåndværk og design – et legat, der udover at være et skulderklap også giver hende 855.000 kroner fordelt over 3 år.

Det er dog ikke første gang, at det 29-årige designtalent hyldes for sit arbejde. Men ifølge Freya Dalsjø, er denne anerkendelse alligevel en ud over det sædvanlige.

“Det her legat betyder virkelig meget for mig på en helt særlig måde, netop fordi det ikke kun er modespecifik anerkendelse, men at den derimod gives af en kunstfond, der bedømmer alle former kunsthåndværk. Det afspejler også min egen måde at arbejde med mode på – som noget der er og kan meget mere end blot at være smukt at se på,” siger Freya Dalsjø, der har studeret på beklædningslinjen ved Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen fra 2009 til 2010, før hun i 2012 stiftede sit brand i eget navn.

Tid til fordybelse

Det treårige arbejdslegat uddeles af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design. Udvalget består i perioden 2016 til 2019 af keramiker Bente Skjøttgaard, tekstildesigner Iben Høj og industriel designer Simon Skafdrup. Prisen overrækkes kunsthåndværkere og designere, der ifølge legatudvalget udviser kunstnerisk kvalitet, med henblik på at give dem mulighed for fordybelse og videreudvikling af deres design- og håndværksmæssige virke. I sin begrundelse for valget af Freya Dalsjø skriver kunstfonden blandt andet:

“Mødet mellem konstruktion og dekonstruktion understreger den fine dobbelthed i Freya Dalsjøs univers, hvor hun altid stiller spørgsmål og debatterer over emnerne funktionalitet og diversitet. Hun er ikke bange for at sparke til konventionerne og minder os dermed om, hvad beklædningsdesign også kan – altid med det sublime håndværk intakt. Freya Dalsjøs design vil os noget, bevæger os og afspejler samfundet omkring os.”

Ifølge Freya Dalsjø skal legatet og medfølgende pengepræmie ikke bruges på et konkret projekt lige nu, men nærmere dedikeres til opbygningen af brandet på længere sigt.

“Det er en stor portion penge, der giver mig mulighed for at tænke meget mere langsigtet. Som lille designer arbejder jeg meget fra hånd til mund. Ting kan først sættes i gang, når der er penge til det. Med det her legat kan jeg udforske arbejdsprocesser, der ikke tidligere har været mulige, og det giver mig ro og stor motivation,” fortæller Freya Dalsjø, der dog alligevel har mange projekter på tegnebrættet i løbet af foråret, heriblandt lanceringen af sin første webshop samt en bæredygtig mini-kollektion.

Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat er kun tildelt én anden modedesigner tidligere, nemlig Henrik Vibskov i 2012. Udover Freya Dalsjø har tekstilkunstner Isabel Berglund også fået overrakt legatet.