Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, CORONA, Corona

“Tusindvis af medarbejdere bliver arbejdsløse, iværksættere mister deres livsværk"

Brancheorganisationerne DM&T og Wear står bag et nyt politisk opråb med konkrete forslag til yderligere justering af hjælpepakker og en ny række politiske tiltag, der skal hjælpe mode-og livsstilsbranchen gennem krisen.
Brancheorganisationerne DM&T og Wear står bag et nyt politisk opråb med konkrete forslag til yderligere justering af hjælpepakker og en ny række politiske tiltag, der skal hjælpe mode-og livsstilsbranchen gennem krisen.

“Tusindvis af medarbejdere bliver arbejdsløse, og kreative, begavede iværksættere mister deres livsværk, fordi omstændighederne tvinger virksomhederne ud i konkurs. Lavinen ruller allerede, og det er kun et spørgsmål om tid, før et af Danmarks vigtigste eksporterhverv med en eksport på mere end 45 milliarder kroner er reduceret til en skygge af sig selv. Derfor er der behov for støtte, før det er for sent,” siger administrerende direktør i DM&T Thomas Klausen i et fælles opråb med Wear, udsendt i går tirsdag.

Under overskriften ‘Mens Danmark langsomt åbner, dør livsstilsbranchen hurtigt’ kommer de to brancheorganisationer med en række konkrete forslag til politikerne, der skal understøtte mode-og livsstilsbranchen og det tab, der ligger på blandt andet ikke-afsatte varer og manglende betalinger for ordrer.

Allerede i sidste uge viste en undersøgelse fra DM&T, at danske mode- og livsstilsvirksomheder står til at miste 20 milliarder alene i 2020, og at 21 procent af deres medlemmer føler sig lukningstruede – et tal, der står til at vokse efter mandag aftens pressemøde med statsminister Mette Frederiksen, hvor det stod klart at den gradvise genåbning af landet ikke kommer denne branche til gode. Det er de to brancheorganisationers overbevisning, at landets 20.000 jobs i engroshandel og produktion samt mere en 20.000 i detailhandlen er i fare – hvis de ikke allerede er røget, hvilket desværre er tilfældet for mange.

“Livsstilsbranchen har akut brug for en respirator. Virksomhederne løber snart tør for likviditet, og der er efterhånden ikke flere steder at spare. Det er nu, der skal sættes ind, hvis der er en politisk interesse i at sikre en af de største eksportsucceser de sidste 20 år. Politikerne er ganske enkelt nødt til at forstå, at den her branche adskiller sig markant fra andre brancher,” siger Nikolai Klausen, direktør i Wear i skrivelsen.

De to brancheorganisationer ønsker derfor en revidering af de eksisterende hjælpepakker, herunder en mere fleksibel lønkompensationsordning, og at tvangslukkede virksomheder kan kompenseres selvom dele af virksomheden er åbne, altsammen forslag som DM&T også tidligere har fremsat. Herudover forslår de en række nye politiske tiltag, der sammen med en åbning af de danske butikker og stimulering af privatøkonomien skal være med til at bringe mode- og livsstilsbranchen igennem krisen.

Blandt foreslagene fra DM&T og Wear er inddækning af driftstab, afskrivning og inddækning af de sæsonaktuelle varer, der lige nu både bugner og mister værdi i virksomhedernes lagre, lettere adgang til eksportkredit og likviditet samt en tilbagebetaling af importtolden fra 2020 og annullering af den importtold, der skal betales, selv om man ikke sælger noget for resten af året, hvilket vil øge virksomhedernes likviditet.

Download detaljer om alle politiske forslag fra DM&T  og Wear her.

Modebranchen i opråb til politikerne: hjælpepakker bør justeres