Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
COPENHAGEN FASHION WEEK SS24, Modeuge

TG Botanical har set lyset – og det skinner gavmildt på os alle

TG Botanicals SS24-kollektion vidner om stor designmæssig udvikling og bragte et kærkomment kontemporært modspil til de naturlige materialer.
TG Botanicals SS24-kollektion vidner om stor designmæssig udvikling og bragte et kærkomment kontemporært modspil til de naturlige materialer.

TG Botanical, torsdag den 10. august 2023 klokken 10.00 ved Rosforth & Rosforth

Da ukrainske TG Botanical sidste sæson havde sin debut under Copenhagen Fashion Week som en del af den daværende Zalando Sustainability Award, havde brandet ikke overraskende manges store medfølelse og respekt set i lyset af krigen. Og det med rette, for det var ikke svært at forestille sig de fuldstændig uoverskuelige udfordringer, som stifter og designer Tatyana Chumak skulle igennem for at kunne stå i København med en fuldendt kollektion lavet af tekstiler fra lokalt groede råmaterialer i det hårdt pressede land.

Men selvom krigen stadig raser katastrofalt, så synes jeg, at vi denne gang skal lade ovenstående være alt, der bliver sagt herom og i stedet fokusere på det, vi her til formiddag stimlede sammen for at se under Knippelsbro i København. Kollektionen. For den fortjener i dén grad at få vores fulde opmærksomhed. Brandet fortjener at blive set – ikke i skyggen af sit tragiske ophav og omstændigheder – men for det, som det præsterer på lige fod med resten af showkalenderens brands. 

Der var virkelig sket meget, siden dengang i februar, hvor Fashion Forums anmelder roste kollektionen for ikke at lade sin “very hippy aesthetic” tippe helt over – men også kun næsten – og som i samme ombæring efterspurgte en tand mere farve til det meget blege, måske lidt ‘helsede’ udtryk. Og det blev opfyldt denne gang. Der var skruet op for farverne, så vi indimellem de blege toner af beige, hvid og grøn fandt en varm gul, dyb turkis, en hel frisk pistaciegrøn og enkelte indspark af sort. Farver som stadig havde et støvet skær i kraft af materialets uforarbejdede kvalitet, men som alligevel var med til at løfte oplevelsen til helt nye højder. 

Og det var ikke kun farveskalaen, der vidnede om et brand, som virkelig er ved at finde sig til rette i dels sit eget DNA og dels den verden, det også skal passe ind i. Her var også kælet for detaljerne og håndværket. Eksemplerne er mange, men jeg vil især gerne fremhæve tre looks, der tilsammen indrammer rigtig godt, hvad kollektionen kunne; Et helt hvidt look bestående af hvide cargobukser i noget, der lignede en stretchy bomuldskvalitet. Stylet med en kort, hvid cargonederdel placeret en anelse lavere i taljen, så både bukse- og nederdelkant sås – en detalje, som gik igen på flere modeller og gav et lidt mere kontemporært modspark til det naturlige. På overkroppen bar modellen en delikat hvid bh, der med flossede kanter og udvendige sømme i en svagt transparent hørkvalitet var helt simpel og feminin og et rigtig godt match til de mere maskuline bukser. Feminint var også et sæt i et helt tyndt, lettere skinnende og krøllet, pastelgrønt materiale. En mellemlang kjole med asymmetrisk bund, flagrende flæser fra talje og ned, åben ryg, tynde halterneck-stropper og bølgende halsudskæring. Båret med en matchende bolero i samme materiale, så man næsten var i tvivl om hvornår kjole stoppede og overdel startede. Og sidst et helt sort look med ankellang, smal kjole med dyb åben ryg og udvendige syninger fra top til bund som tynde grene, der forgrenede sig grådigt over stoffet. Igen stylet med en helt kort, simpel, langærmet bolero lukket med et smalt bånd og knapper over brystet. 

Ikke alt fungerede så godt som disse tre eksempler – de tre sidste indgange, hvor der var leget med blå maling på hvidt tekstil for eksempel – men generelt var niveauet højt hele vejen igennem og vidnede om en ny og mere alsidig side af brandet. Men det betyder ikke, at TG Botanical ikke stadig er TG Botanical. Kollektionen var stadig en tydelig og kærlig tanke til den hårdt pressede natur. Men det miljøvenlige dogme skyggede ikke for den designmæssige vision. I stedet var de to blevet smeltet sammen og gik hånd i hånd på en slags symbiotisk linedans frem mod det, der forhåbentlig – og formodentlig – er en ret så lys fremtid.

Nedenfor kan du se et udvalg af billeder fra showet. Se hele kollektionen her