Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
COPENHAGEN FASHION WEEK SS24, Modeuge

Marimekkos makeover

Rebekka Bay giver det finske brand et jubilæums-løft ved at lege med de ikoniske mønstre og fortolke sin egen minimalisme ind i deres designarv.
Rebekka Bay giver det finske brand et jubilæums-løft ved at lege med de ikoniske mønstre og fortolke sin egen minimalisme ind i deres designarv.

Marimekko, onsdag den 9. august 2023 klokken 13.00 på Designmuseum Danmark

Køen var lang udenfor Designmuseum Danmark for at få en plads til Marimekkos show indeni haven, for det finske brand ønskede at leve op til sin tradition med at være inkluderende. Årtier før det blev et globalt firstmover fænomen har Marimekko inviteret offentligheden indenfor til deres modeopvisninger i hjembyen Helsinki, og i dag overførte de det for første gang til København – selv om det så blev udendørs. 

De havde sat en photowall op i det fri med det ikoniske Unikko-print, så alle kunne få en selfie til deres foretrukne sociale medie og fortælle, at de var med til fejringen af 60 års jubilæet for de store blomsterprint, som er synonyme med Marimekkos succes på verdensplan. De store motiver i de originale glade farver fra 1960erne var yderligere forstørret op som roterende blomster på ’grasswalken’, plænen bagved museumsbygningen, hvor modellerne bevægede sig naturligt rundt i de arketypiske silhuetter, som også er en del af Marimekkos designarv, mens vi kiggede på fra raden af Alvar Aalto-taburetter.

Og dog, for Rebekka Bay, Marimekkos danske kreative direktør, har indenfor de sidste par år tilladt sig at rette lidt på snittene, så de føles relevante i nutidens modebillede, men stadig udfylder den sekundære rolle som et neutralt lærred for de modige mønstre fra arkivet, som altid vil have første prioritet. 

Hun havde desuden leget med skalaen på nogle af motiverne, mest iøjefaldende med forstørrelsen af Unikko i nutidige farvekombinationer og sammenstilling af kulørte striber på den sprøde bomuldspoplin, men også i små repetitive print i hvidt på et lyseblåt twill jumpsuit og en skjortejakke over vid nederdel, som gav dem et roligt, næsten logo-agtigt look. 

Rebekka Bay er jo minimalist til fingerspidserne. Hendes helt personlige aftryk var tydeligt i de ensfarvede workwear-inspirerede skjortejakker til vide, knælange shorts i klorofylgrøn twill med en smal hvid stribe som en hip sommerhabit (også med andet fodtøj end det ellers super cool valg af hvide Teva-sandaler til alle looks). Hun brugte også det kraftige stof i helt ensfarvet sennepsgul til en knælang, kraveløs skjortekjole og en flatterende slåom-nederdel med en antik-hvid ribbet polostrik til. Så kender vi hende!

Marimekko repræsenterer meget af det, som modebranchen har talt om i de sidste år: at være bæredygtig ved at være cirkulær. Det gælder ikke kun i den fysiske produktion, men også i valget af farver og motiver, så man ikke føler, at noget er ’so last season’, men kan bruges igen og igen, fordi tøjet har en indbygget tidløshed i sit udtryk, så det altid vil føles moderne og meningsfuldt.

Nedenfor kan du se et udvalg af billeder fra showet. Se hele kollektionen her