H&M svarer på kritik af tøjindsamling: “Vi tager disse fund meget seriøst"
Efter den nylige kritik af deres tøjindsamlingssystem kommenterer H&M og samarbejdspartneren Remondis nu på Aftonbladets undersøgelse.Man må formode, at der har været travlt på H&M’s pressekontorer verden over i denne uge. Siden svenske Aftonbladet i søndags bragte deres artikel med resultaterne fra en undersøgelse af, hvad der sker med det tøj, som kunder afleverer i H&M’s genbrugscontainere, har øjne og mikrofoner været rettet mod den svenske tøjgigant.
“H&M-gruppen er kategorisk imod, at tøj bliver til affald, og det er komplet imod vores arbejde mod at skabe en mere cirkulær modeindustri,” var deres umiddelbare svar.
Fashion Forum har siden fået hul igennem og har modtaget følgende uddybning på mail:
“Vi tager disse fund meget seriøst, og vores kunder kan stole på, at tøjet, de indleverer i vores indsamlingscontainere, bliver håndteret ansvarligt. Sammen med vores betroede partner Remondis arbejder vi kontinuerligt på at forbedre både indsamlings- og sorteringsprocesser, og vi har fulgt op på fundene. Remondis konkluderer, at de sporede stykker tøj, som stadig har aktive sporingsenheder jævnfør artiklen, alle er ankommet ved genbrugs- eller genanvendelsesvirksomheder, som er kendte og dygtige partnere,” skriver H&M som svar på de opfølgende spørgsmål fra Fashion Forum.
“Vores processer er grundlæggende succesfulde”
Med løftet om, at H&M’s kunder fortsat kan stole på indsamlingssystemet, understreger de, at systemet ifølge dem fungerer, som det skal. Samarbejdspartneren Remondis er en tysk affaldshåndteringsvirksomhed, der er har specialiseret sig i sortering, genbrug og genanvendelse. Remondis har efterfølgende udgivet en pressemeddelelse, hvor de ligeledes understreger, at de synes, at systemet fungerer – som det også ses i mailen fra H&M.
“Vi mener, at sporingen af tøjet indsamlet i H&M, som er nævnt i den nylige mediedækning, viser, at vores processer grundlæggende er succesfulde. Alt tøjet er ankommet til vores egne eller certificerede partneres sorteringsanlæg i Tyskland. Alt tøjet er blevet sorteret i forskellige genbrugs- eller genanvendelseskategorier, som det kræves af femtrins-affaldshierarkiet fra European Waste Framework Directive. Alt tøjet blev derefter distribueret til videre brug, jævnfør deres respektive sorteringskvalitet,” står der i pressemeddelelsen fra Remondis, som også konkluderer at:
“Nul stykker tøj endte i landfill, afbrændingsanlæg eller var sendt til dumping.”
Herefter opremser Remondis i pressemeddelelsen, hvad der henholdsvis er sket med de ti stykker tøj fra undersøgelsen, hvoraf tre har mistet signalet fra senderen. Men hvorvidt de kan være sikre på, at de tre stykker tøj uden signal ikke er blevet brændt eller dumpet, står der ikke noget om.
H&M anerkender branchens udfordringer
I mailen fra H&M er de enige i Remondis opgørelse og holder fast i, at tøjet bliver ansvarligt håndteret:
“Vi stiller krav til vores partnere om, at de skal have strikse procedurer for at være sikre på, at indsamlet tøj og tekstiler bliver håndteret ansvarligt, for enten at blive genbrugt som et produkt, solgt som genbrug eller genanvendt, så vi sikrer os, at intet går til spilde.”
Slutteligt anerkender H&M, at modebranchen i helhed har udfordringer på området, og at der er behov for politisk regulering. Noget, vi forhåbentligt snart får at se i EU, hvor det Europæiske Råd for nyligt havde emnet til afstemning.
“Vi anerkender, at der stadig er udfordringer i hele industrien, herimellem at der ikke findes nogen global infrastruktur for indsamling af brugte tekstiler, og at der er mangel på skalerbare genanvendelsesløsninger. H&M-gruppen arbejder aktivt med og investerer i disse områder. H&M-gruppen støtter den kommende EU-lovgivning forbundet til affald og producentansvar for tekstiler. Vi er i jævnlig dialog med politikere omkring dette problem for at skabe mere bæredygtige systemer for hele industrien,” afslutter H&M i mailen.
Fashion Forum har siden forsøgt at få svar på flere opfølgende spørgsmål til H&M, men H&M har ingen yderligere kommentarer og henviser til Remondis for yderligere indsigt.