Har minkpels stadig en fremtid i modebranchen?
Designmuseum Danmark er om lidt aktuel med en ny udstilling, der dykker ned i det debatterede materiale, dets håndværkhistorie – og ikke mindst dets fortsat usikre fremtid.Pelsdebatten er langt fra ny, men blussede alligevel endnu mere op under pandemien i 2020, hvor den danske industri for minkavl blev lukket ned, og verdens største pelsauktionshus, danske Kopenhagen Fur, kort tid efter fulgte trop. Nu er det igen tilladt, siden 1. januar 2023, at avle mink i Danmark, men har det omdiskuterede materiale reelt en fremtid? Eller har pelskapitlet i både den danske og internationale modehistorie for alvor vendt sin sidste side?
Det er det spørgsmål, som Designmuseum Danmarks nye udstilling, ’Pels’, rejser. Her gør museet status over det kontroversielle materiale i en udstilling, der sætter spot på pelsen som beklædningsgenstand ved at vise “utraditionelle og underfundige pelsekreationer skabt af danske og internationale designere,” som de selv skriver det i en pressemeddelelse, hvor der også står, at målet at åbne for en debat om pelsens fremtid i lyset af både klima, sundhed og dyrevelfærd.
Her vil man kunne se alt fra en pelset fodboldtrøje til en frakke, der ligner en påfugls fjerdragt og en regnbuefarvet pelskjole, designet af danske og udenlandske designere, som Astrid Andersen og Rose Danford-Philips, designstuderende samt af Kopenhagen Fur selv – der desuden har doneret alle værker til udstillingen. Ifølge Designmuseum Danmark, udforsker disse værker “med både humor og kant, hvad en pels er og kan – og giver nye perspektiver på pelsens historie og på det traditionsrige buntmagerhåndværk.”
’Pels’ er en del af museets AKUT-udstillinger, som alle har det til fælles, at de har fokus på design og designere i lyset af store samfundsmæssige dilemmaer og udfordringer.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og åbner den 14. marts frem til den 21. maj 2023. Læs mere her.