Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed

Turbo på innovationen: Markant partnerskab skal øge genanvendelse af tekstil

Universiteter, regioner og virksomheder er blandt de 92 partnere til nyt tekstilprojekt fra regeringens investering i grøn omstilling og genanvendelse. Lektor Else skjold er udpeget til leder af tekstilsporet.
Universiteter, regioner og virksomheder er blandt de 92 partnere til nyt tekstilprojekt fra regeringens investering i grøn omstilling og genanvendelse. Lektor Else skjold er udpeget til leder af tekstilsporet.

Der har længe været stort fokus på grøn omstilling i modebranchen fra branchen selv, men endelig begynder der også at være den nødvendige politiske opbakning til formålet. Det så vi senest under modeugen i starten af august, hvor ti danske mode- og tekstilvirksomheder lancerede et nyt sektorsamarbejde med Miljøministeriet.

Nu er endnu et partnerskab udsprunget af regeringens store satsning på området. ’Partnerskab for Cirkulær Økonomi for Plast og Tekstil’ er et nyt initiativ, der med 92 partnere i form af danske universiteter, vidensinstitutioner, virksomheder, klynger, kommuner og regioner har til formål at kickstarte en række projekter, der skal øge genanvendelse af plastik og tekstil. Det skriver Innovationsfonden, der har bevilget 106,5 millioner kroner til partnerskabet.

Målet er blandt andet at udvikle og implementere nye løsninger til mere bæredygtigt forbrug og genanvendelse af plastik og tekstil – mål, der skal få Danmark tættere på klimamålene mod 2030.

“Regeringen investerer markant i den grønne omstilling. Vi har lavet et markant løft af den grønne forskning, som bidrager til at nå Danmarks meget ambitiøse mål. I 2030 skal vi i Danmark have skåret 70 procent af vores CO2-udslip, og 80 procent af vores plastikaffald skal være væk fra forbrændingen. Et af de redskaber, vi skal have langt mere i brug, er genanvendelse. Vi skal gentænke for at genbruge. Derfor har vi i partnerskabet for cirkulær økonomi samlet de stærkeste aktører på området inden for industri, erhverv og forskning. Vi sætter turbo på innovationen for at nå i mål. Til gavn for kloden, klimaet, konkurrencen og fremtiden,” lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen til Innovationsfonden.

Arbejde på tværs af fagligheder og materialestrømme

Danske virksomheder spiller også en vigtig rolle i partnerskabet. Det gælder på tekstilområdet virksomheder som Bestseller og Ganni, der kommer til at arbejde tæt sammen med universiteter og andre vidensinstitutioner. Heriblandt Det Kongelige Akademi, hvor lektor Else Skjold er blevet udpeget til at være leder af tekstilsporet. Hun får derfor ansvar for den tekstilfaglige strategi og udviklingen af forskningsindsatser i partnerskabet.

“Jeg er meget beæret over, at partnerskabet har valgt mig til at skulle lede tekstilsporet. Det er et felt, hvor der er meget store potentialer for udvikling. Mode- og tekstilbranchen er verdens femte mest miljøbelastende sektor. Jeg er sikker på, at hvis vi arbejder på tværs af hinandens fagligheder og materialestrømme, kan vi skabe mange vigtige løsninger til mode- og tekstilbranchen. Vi skal blandt andet forske langt mere i, hvordan forbrugerne anvender tekstilerne, og hvordan vi kan sikre, at tekstilerne får en lang levetid,” siger Else Skjold i en pressemeddelelse, hvor Rektor Lene Dammand Lund, der er medlem af partnerskabets bestyrelse, også udtaler:

“Vi er afsindig glade for, at Innovationsfonden har bevilget et stort millionbeløb til partnerskabet, og at man her er meget opmærksom på, at de store udfordringer med at omstille vores produktion og forbrug til en cirkulær økonomi skal betragtes ud fra en tværfaglig og tværinstitutionel tilgang til problemløsning. Design spiller her en helt central rolle – op mod 80 procent af et produkts evne til at være cirkulært besluttes i den indledende designfase. Jeg ser meget frem til samarbejdet med de øvrige partnere.”