Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed

10 danske modevirksomheder indgår samarbejde med Miljøministeriet

Miljøministeriet lancerer et nyt samarbejde, som forpligter deltagende virksomheder til at genbruge mere frem mod 2030. Vigtigt med politisk indgriben, fortæller Aiayu-direktør.
Miljøministeriet lancerer et nyt samarbejde, som forpligter deltagende virksomheder til at genbruge mere frem mod 2030. Vigtigt med politisk indgriben, fortæller Aiayu-direktør.

Når modeugen i morgen åbner dørene til en ny sæson, er det endnu en gang med stort fokus på den omfattende bæredygtige omstilling, som branchen står overfor. Det vil vise sig i både kollektioner, talks, events og nu også gennem lanceringen af et nyt sektorsamarbejde med Miljøministeriet, som ti danske mode- og tekstilvirksomheder, heriblandt Ganni, Aiayu og Bestseller, har indgået. Et samarbejde, der bygger på en række fælles mål – og forpligtelser. Herunder at al tøj og tekstil skal bestå af mindst 40 procent genanvendt materiale inden 2030. At tøjet skal designes til at have flere liv. Og at en større del af omsætningen på tøj i Danmark skal komme fra genbrug. Mål, som vil blive operationaliseret i handlingsplaner og som udformes ud fra EU’s nye tekstilstrategi.

“Vores forbrug er alt for højt, og det slider på klodens knappe ressourcer. Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Så vi skal væk fra den brug-og-smid-væk kultur, som modeindustrien i dag er præget af. Det giver genlyd i branchen og internationalt, når danske tekstilvirksomheder – store som små – forpligter sig til at nedbringe deres klima- og miljøaftryk. Danmark skal være blandt de førende i den grønne omstilling af mode- og tekstilbranchen,” siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse om samarbejdet.

Vigtigt for branchen, at ministeren bakker op

Som forperson er udvalgt Maria Glæsel, direktør i Aiayu. Ifølge hende er det især afgørende, at der er tale om et samarbejde mellem branchen og politisk side.

”Det er vigtigt, at vi får samlet branchen om en fælles retning, og derfor er jeg stolt over at være udpeget som forperson. Mit ønske er, at vi kan samle branchens aktører om fælles mål og udveksle erfaringer, der leder til handling. Kun i fællesskab når vi i mål med de store udfordringer, branchen står med. Det er vigtigt for branchen, at ministeren bakker op, for omstillingen kommer også til at kræve strukturelle ændringer. Jeg er glad for at stå i spidsen for et sektorsamarbejde, der kan hjælpe os med en fælles cirkulær omstilling,” supplerer hun.

Hvor Miljøministeren er den, der har igangsat sektorsamarbejdet, vil Lifestyle & Design Cluster fungere som sekretariat med blandt andet udarbejdelse af en handlingsplan, dataindsamling og betjening af styregruppen. Sektorsamarbejdet er åbent, så alle danske mode- og tekstilvirksomheder kan tilslutte sig målene.

Udover Ganni, Aiayu og Bestseller, deltager DK Company, Salling Group, JYSK, Dansk Wilton, Mammut Hoffmann, Trendsales, Green Cotton, Dansk Mode & Textil, Wear/Dansk Erhverv, Lifestyle & Design Cluster og Miljøstyrelsen.

Planen er at indsamle data fra de deltagende virksomheder med henblik på at monitorere målene. Sektorsamarbejdet vil desuden udvides til at inkludere Norge, Sverige og Finland fra 2023.