Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Svanemærket strammer krav til tekstiler – hvad betyder det for dig?

Skrappere krav til produktdesign og kemikalier, øget fokus på levetid samt forbud mod afbrænding af usolgte tekstiler. Det er nogle af de tiltag, der er med i Svanemærkets nye, opdaterede krav til tekstiler – og som de inviterer til webinar om i næste måned.
Skrappere krav til produktdesign og kemikalier, øget fokus på levetid samt forbud mod afbrænding af usolgte tekstiler. Det er nogle af de tiltag, der er med i Svanemærkets nye, opdaterede krav til tekstiler – og som de inviterer til webinar om i næste måned.

Det officielle nordiske miljømærke, Svanemærket, er anerkendt på tværs af produktkategorier, efterhånden også i modebranchen, hvor mærker som Pieszak, Tomorrow og Blanche har formået at få mærkningen – der ellers blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer. Men nu kommer Miljømærkning Danmark med en stramning af deres krav til specifikt tekstiler. Krav, der berører alt fra kemikalier til produktdesign og mikroplast. Overskriften for den nye stramning er cirkularitet.

“Svanemærkede produkter skal være blandt de miljømæssigt bedste på markedet. Derfor bliver kravene løbende strammet, og i stramningen af kravene til tekstiler har cirkulær økonomi været et centralt omdrejningspunkt. Med Svanemærkets nye krav får tekstilbranchen dermed et stærkt værktøj til den indsats, som er helt afgørende for en grøn omstilling,” lyder det i en pressemeddelelse fra Martin Fabiansen. Han er direktør i Miljømærkning Danmark, der er er en selvstændig del af Dansk Standard, og som har ansvaret for miljømærkerne Svanemærket og EU-Blomsten.

Fokus på produktdesign – og forbud mod afbrænding af usolgt tøj

Et af de områder, hvor Svanemærket har skærpet kravene, er produktdesign. For at øge cirkularitet i branchen skal man allerede i designprocessen have genanvendelse for øje – noget som også er blevet påpeget fra blandt andet forskere på området i flere år. Det betyder blandt andet, at Svanemærket stiller krav til uønskede kemikalier og forbyder plast- og metaldele, som kun har et dekorativt formål. Derudover gør de det nu også muligt at bruge genbrugte tekstiler – der opfylder en række krav – til re-design.

“Vi ved, at cirka 45 procent af drivhusgasudledningerne kommer fra produktion og forbrug – så hvis vi kan få flere materialer til at blive længe i brug og derefter cirkulere, vil det også være med til at reducere klimabelastningen,” supplerer Heidi Bugge, senior miljøekspert i Miljømærkning Danmark, der også fortæller, at afbrænding af tøj – noget, som branchen tidligere har fået stor kritik for – også er blevet taget med i den opdaterede mærkning.

“Det er samtidig helt afgørende at undgå overproduktion, for den største miljøbelastning fra tekstiler stammer fra produktionen. Derfor forbyder Svanemærket nu også afbrænding eller deponi af usolgt tøj, og producenterne skal desuden informere Svanemærket om, hvad de gør med overskudsprodukterne.” 

En anden ting, som tøjbranchen også har fået kritik for, er udledningen af mikroplast, blandt andet gennem vask af syntetiske materialer. Fremover er det derfor også et krav for Svanemærkede tekstiler, at de måles på, hvor meget mikroplast, de afgiver.

Hvad betyder det for nuværende og kommende licenshavere?

Men hvad betyder det så for de brands, der allerede har opnået mærkningen og været igennem den omfattende proces det er, at leve op til Svanemærkets i forvejen høje krav?

Ifølge Miljømærkning Danmark, betyder de nye tekstilkrav, at man som eksisterende licenshaver skal have ansøgt om fornyelse. Det skal man inden ’Generation 4’, som er de nuværende kriterier for Svanemærket tekstil, udløber den 31. december 2023. Før man kan køre videre med certificerede produkter, skal denne ansøgning godkendes – og derfor anbefales det fra deres side også, at man allerede nu starter fornyelsesprocessen både i egen virksomhed og i sin leverandørkæde.

Af denne grund inviterer Miljømærkning Danmark branchen til webinar om kravene – og her er også plads til dem, der endnu ikke har opnået Svanemærket, men gerne vil arbejde hen imod at få certificeringen på sine tekstiler.

Webinaret er inddelt efter modebrands og -forhandlere den 15. juni samt tekstilproducenter den 17. eller 21. juni. Tilmelding sker henholdsvis her og her. Læs mere om de nye krav her.