Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Nu rammes dansk mode af EU-sanktioner mod Rusland
Alle nyheder, Indland, Politik

Nu rammes dansk mode af EU-sanktioner mod Rusland

Luksusvarer som modetøj, ure, smykker og parfume med en værdi over 300 euro vil fremover være forbudt at sælge til Rusland.
Luksusvarer som modetøj, ure, smykker og parfume med en værdi over 300 euro vil fremover være forbudt at sælge til Rusland.

Tøj, tasker, ure, smykker og parfume. Det er nogle af de varer, der rammes af EU’s seneste sanktionspakke og derfor underlægges et eksportforbud fra EU til Rusland. Det skal være med til at gøre livet surt for Vladimir Putin og den russiske elite, har de 27 EU-medlemslande netop besluttet.

Sanktionspakken kommer, efter formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen i en tale fredag gjorde det klart, at unionen vil stramme grebet overfor den russiske overklasse, skriver DetailWatch.dk.

“Vi vil forbyde eksporten af enhver form for EU-luksusvarer fra vores lande til Rusland som et direkte slag mod den russiske elite. Den, som understøtter Putins krigsmaskine, skal ikke længere have mulighed for at nyde deres overdådige livsstil, mens bomberne falder over uskyldige mennesker i Ukraine,” sagde Ursula von der Leyen.

Derfor vil det fremover være forbudt både direkte og indirekte at udøve salg, levering, overførsler eller eksport til både fysiske eller juridiske personer i Rusland i forbindelse med disse varekategorier. EU-landene har dog sat en nedre værdigrænse, som betyder, at kun produkter med en værdi over 300 euro – cirka 2.230 kroner – bliver berørt.

LÆS OGSÅ: ‘Sådan hjælper du bedst det ukrainske folk lige nu’

DM&T: Vi kan håndtere sanktionerne

Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil forventer ikke, at de seneste sanktioner mod Rusland overordnet set vil ramme den danske mode- og tekstilbranche særligt hårdt.

“Mange danske brands er allerede holdt op med at sælge varer til russerne, og der er faktisk ikke ret mange, der sælger varer i luksusklassen. Når det så er sagt kan en frakke sagtens komme op over de 300 euro,” siger Michael Hillsmose, international chef i Dansk Mode & Textil, til Fashion Forum.

“Vi er dog ikke bekendt med danske brands, som er decideret afhængige af det russiske marked. Så de burde kunne håndtere sanktionerne, fordi Rusland typisk er en meget lille del af deres forretning.”

Hvis man kan fortsætte samhandlen med russerne, inden for hvad sanktionerne tillader, bør man kende til nogle nye forholdsregler. Dét mener Michael Hillmose, som opfordrer til, at man bør være særligt opmærksom på to udfordringer.

“Betaling er den første udfordring; kan du overhovedet få penge ud af landet? Vores klare opfordring er, at man sørger for at få forudbetaling for alle handler. Og så er der selve transporten, for du kan hverken fragte varer med skib eller med fly. Så de skal i stedet med fragtvogn eller tog, og det er ikke nødvendigvis sikkert, at russerne overhovedet kan komme ud og hente varerne, hvis overleveringen sker på den europæiske side af den russiske grænse,” forklarer han.

Det er ikke kun modeindustrien, der bliver ramt. Også luksusvarer som champagne, cigaretter, porcelæn, krystalglas, elektronik og dyre biler vil fremover være underlagt forbuddet.

Du kan finde sanktionslisten her.

HØR FASHION FORUMS PODCAST OM MODEBRANCHEN I FORHOLD TIL KRIGEN I UKRAINE

Sådan overholder du sanktionerne mod Rusland