Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

Sådan hjælper du bedst det ukrainske folk lige nu

Situationen i Europa kræver støtte og handling. Læs, hvordan du hjælper bedst.
Situationen i Europa kræver støtte og handling. Læs, hvordan du hjælper bedst.

“Vi er meget rørte over den store opbakning, vi oplever lige nu fra både private aktører og virksomheder, der gerne vil hjælpe det ukrainske folk,” siger chef for fundraising i Røde Kors, Morten Jørgensen. Organisationen oplever lige nu en massiv tilslutning til deres arbejde og svarer til spørgsmålet om, hvordan man bedst kan hjælpe:

“Den måde, man bedst kan støtte arbejdet på, er med pengedonationer. Vores folk dernede opererer under meget vanskelige forhold og under et stort pres, og de kan slet ikke håndtere fysiske donationer. Det er enormt sympatisk, at folk vil hjælpe med, hvad de har og kan, men operationelt har vi ikke mulighed for at få den form for donationer distribueret ud til relevante folk. Ukraine er ikke et uland, så der er varer at få. Vi køber medicin og andre nødvendige varer lokalt, så vi også støtter den lokale og nationale økonomi.”

Fra Red Barnet lyder samme opfordring. Støt med penge, så nødhjælpsarbejderne kan få de ressourcer, de har brug for til at hjælpe bedst muligt. Der er ifølge Morten Jørgensen ligeledes brug for ro på vejene omkring grænsen og ikke overskud til at kunne organisere frivillig hjælp.

Vil man gerne donere tøj, opfordrer han til at gøre det til organisationens butikker, der er med til at generere økonomi til arbejdet i fronten. Når der kommer ukrainske flygtninge, hvad man må antage, at der gør, vil man kunne rette henvendelse til Røde Kors’ modtagecenter i Sandholmlejren, hvor der vil blive brug for hjælp til at sortere tøj, samt donationer af vintertøj, legetøj, spil og lignende. Der er dog ikke brug for donationer her lige nu, men man kan holde sig opdateret om eventuelle behov her.

Det samme gælder for andre organisationers butikker.

Husk, at det er en hjælp, hvis tøjet er sorteret og tydeligt markeret med, hvilken kategori det er (eksempelvis herre, dame, børn, størrelse, overtøj, bukser med videre) – ellers skal der bruges frivilliges tid på at sortere tøjet.

Flere brands har valgt at donere enten overskud eller omsætning til støtteorganisationer, ligesom en række danske brands er gået sammen om at rejse penge i samarbejde Dansk Røde Kors. Du kan støtte denne indsamling via mobilepay på 614546 eller ved at sms’e ‘KRIG’ til 1290 og her støtte med 75 kroner. Du kan læse mere om støtte til Røde Kors og deres arbejde her.

Andre organisationer, du kan hjælpe igennem: 

Dansk Flygtningehjælp 

Hjælp familier, der er på flugt i Ukraine.

Folkekirkens Nødhjælp

Hjælp til mad, medicin, husly med videre til ukrainske folk på flugt.

Red Barnet

Hjælp Ukraines børn fanget i krig og konflikt.

Ukraines ambassade henviser til organisationen Bevar Ukraine.

FÅ RÅD OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SAMHANDEL MED UKRAINE OG RUSLAND HOS DM&T HER