Statens Kunstfond hædrer nye talenter og gamle kendinge i modebranchen
Statens Kunstfond har igen i år uddelt støtte og priser til en bred vifte af danske kunstnere. I år blev tre modedesignere tilgodeset.Statens Kunstfond har siden sin begyndelse i 1964 haft til formål at støtte og hædre dansk kunst i alle afskygninger. Det gør de via godt og vel 60 puljer, som alle har hvert sit formål. En af puljerne er den prestigefulde Kunstfondens Hædersydelse, som er en livslang hyldest til de kunstnere, der vurderes til at skabe kunst, som har bidraget helt særligt til det danske samfund. Hædersydelsen uddeles til 275 kunstnere indenfor litteratur, billedkunst, musik, arkitektur og design. Og eftersom ydelsen er livslang, bliver der altså kun åbnet op for nye pladser, når en plads bliver ledig på grund af dødsfald.
I år har 14 nye kunstnere fået uddelt Kunstfondens Hædersydelse, og heriblandt er designer Peter Jensen, som modtager hædersydelsen i kategorien Kunsthåndværk og Design. I begrundelsen for tildelingen af hædersydelsen til Peter Jensen står der:
“Peter Jensen har arbejdet metodisk med musen som afsæt for de universer, han bygger op til sin egen inspiration og rammesætning for designudvikling af tøjet og iscenesættelsen af sine produkter samt som kommunikationsredskab med involverede partnere og medarbejdere. Med afsæt i de mange muser har Jensen leveret og udfordret os med den ene fantasifulde, dobbeltbundne, humoristiske, klædelige, brugbare, kommenterende og stimulerende kollektion efter den anden.”
Peter Jensen har for nyligt været aktuel som mentor for Louise Lyngh Bjerregaard ved dette års Magasin du Nord Fashion Prize. Han er desuden vendt tilbage til Danmark efter mange år i England og USA, for at arbejde på sit nye koncept Yours Truly. Størrelsen af hædersydelsen tilrettes den enkelte modtagers øvrige indkomst, således at de, som tjener mindst, får mest og vice versa.
Karriereprogram for den unge elite
Men Peter Jensen er ikke den eneste i modebranchen, som i år er blevet tilgodeset af Kunstfonden. I den anden ende af spektret finder man nemlig karriereprogrammet ’Den Unge Kunstneriske Elite’, hvor kunstfonden gennem blandt andet støtte og mentorforløb hjælper de unge talenter med at få sat skub i karrieren.
Her har det unge designtalent Marie Sloth Rousing fået en plads, hvor hun nu skal arbejde videre med sine kollektioner, som udfordrer vores forståelse af tøjs kunnen og lægger vægt på historiefortællingen. I sin ansøgning til karriereprogrammet skrev Marie Sloth Rousing blandt andet:
“Jeg ønsker – ligesom for mine værker – at den beklædning, jeg skaber, er tidløs og unik. Jeg arbejder ikke ud fra trends og tror på, at tøj gerne må leve længere end en enkelt sæson. Silhuetterne i mine styles er grafiske, oversize med et enkelt udtryk. De er altid udviklet ud fra en nysgerrighed omkring et større koncept og udviklet side om side med installationen.”
Han Kjøbenhavn på præmielisten
Hvert år uddeler Statens Kunstfond en række præmier til designere og kunsthåndværkere, der er visionære og udtryksfulde. Her var Han Kjøbenhavn og Casper Sejersen heldige at løbe afsted med en præmie på intet mindre end 100.000 kroner for deres modefilm ’Sweet Melancholia – The Han Kjøbenhavn autumn/Winter 2021 show’, som netop præsenterede Han Kjøbenhavns AW21-kollektion. Modefilmen blev vist under Milanos – digitale –modeuge i januar 2021.
“Tøjet er skåret skarpt og undersøger den bittersøde melankolis mange lag og konnotationer gennem et udsøgt formarbejde, hvor proportioner forskubbes og forstrækkes i en egenartet dans med lethed og tyngde, så man som beskuer nærmest føler sig svimmel, når man ser på kreationerne. Han Kjøbenhavn har et overlegent overblik over virkemidler, som de doserer i formfuldendt præcision. De udfordrer og flytter normerne for beklædningsdesign og skubber modigt til konventionelle forestillinger om krop og køn, mens de til fulde demonstrerer fagets fortællende og kommunikative potentiale,” står der på Kunstfondens hjemmeside om kollektionen.