Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Kultur, KULTURANBEFALINGER

“Kunstformen er så givende, da der øses ud til alle sanserne”

En udstilling på Arken, en restaurant i København og en klassisk ballet. Dansk Mode & Textils kreative chef, As Øland, deler ud af inspirationen fra sin dagligdag og giver sine kulturanbefalinger.
En udstilling på Arken, en restaurant i København og en klassisk ballet. Dansk Mode & Textils kreative chef, As Øland, deler ud af inspirationen fra sin dagligdag og giver sine kulturanbefalinger.

Håndmalede farveprøver, Københavns Møbelsnedkeri og et godt grin. Dét er nogle af denne uges kulturanbefalinger af kreativ chef i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil, As Øland, som har en lang karriere bag sig i modebranchen. Hun er uddannet designer fra Danmarks Designskole (i dag Det Kongelige Akademi) og Royal College of Art i London, og inden sine nu ti år hos Dansk Mode & Textil har hun arbejdet som moderedaktør på Eurowoman og som fashion director hos magasinet M by Magasin du Nord. Hun sidder i flere udvalg og komitéer, blandt andet hos Elle Style Awards, Salling Future Friendly og Copehagen Fashion Weeks showkomité og Modebranchens Etiske Charter.

Til daglig har hun ansvaret for Danmarks eneste trendstudie og er derfor på konstant jagt efter nye inspirationskilder. Hun sørger for, at de rigtige materialer og anbefalinger er tilgængelige for alle Dansk Mode & Textils medlemmer inden for mode, tekstil og interiør.

“Det unikke i vores trendstudie er, at designerne besøger os rent fysisk på vores matrikel for at sidde og arbejde med farve- og stofprøver, tegninger og meget mere. Vi har masser af digitale trendtilbud, men det at sidde og arbejde med farver væk fra en skærm kan aldrig erstattes – det ved en hver æstetiker eller designer,” fortæller hun.

Fashion Forum giver dig her aktuelle anbefalinger til kulturstof, som inspirerer As Øland.

Farshad Farzankia, Bare rolig, det er ild, 2018-2020. Courtesy kunstneren. Foto: Malle Madsen

Har du set noget inspirerende for nylig?

“I det daglige arbejde samarbejder jeg med internationale trendbureauer, og for nylig har jeg startet et samarbejde med italienske trend-forecastere, som giver deres bud på, hvilke farver og tendenser, vi skal satse på i mode- og tekstilbranchen. Her blev jeg meget inspireret af farvesammensætningerne og alle farverne, som var sirligt håndfarvet og klippet ud i små bomuldsprøver. Meget smukt håndværksmæssigt og en kæmpe inspiration til det kreative arbejde. Ud over det har jeg besøgt Københavns Møbelsnedkeri. Det er fantastisk inspirerende at se den måde, de arbejder på. Alt er lavet i Danmark, og de kombinerer på fornemmeste vis gamle håndværksmæssige traditioner med nytænkning. Det er lækkert og flabet overlegent! Farshad Farzankia på Arken er en vitaminindsprøjtning for en farvenørd som mig. Farver er omdrejningspunktet for meget af mit arbejde med at formidle trends, og Farshad Farzankia, som er en komet på kunstscenen, er formidabel til at mikse farver på den helt rigtige ‘forkerte’ måde.”

delphine
Restaurant Delphine.

Hvad har du læst på det seneste?

“Det seneste, jeg har læst, er menukortet på restauranten Delphine – og det var godt. Der er så mange nye og gamle fantastiske restauranter i København, og det at gå ud og spise og blive inspireret af interiør, mennesker, smagsoplevelser og stemninger er noget, jeg virkelig elsker. Delphine har en fin uhøjtidelig stemning, superflot indretning og mad, man gider spise.”

nøddeknækkeren
Nøddeknækkeren 2020-21. Isabella Rose Carroll som kaffe. Foto: Henrik Stenberg

Hvad lytter du til for tiden?

“Jeg kan godt lide at gå i teatret, og da jeg er meget visuelt hungrende, har jeg brug for at se på noget, samtidig med at jeg lytter. Nøddeknækkeren, som jeg elsker at se hvert år i Det Kongelige Teater, synes jeg stadigvæk er en god, gedigen kulturoplevelse. Man får den klassiske, smukke scenografi, rummet på gamle scene, musikken, der brager derudaf med alle de dygtige musikere, der giver alt, hvad de har, og balletdanserne, som ikke har lavet andet end at træne hele deres liv for, at vi kan sidde og nyde det hele. Kunstformen er så givende, da der øses ud til alle sanserne – og niveauet er virkelig højt.

Jeg elsker også at grine, og det kommer man til, hvis man ser Iben Hjejle og Signe Lindkvists show ‘Sitter’ eller lytter til deres podcast, hvor de taler om alt og ingenting i en rå, ærlig og sjov tone.”

Foto: Asger Mortensen.

“Historien om fest, fusk, fængsel og fodboldsucces er lavet af det stof, myter bliver til af”