Bestseller indstiller nye ordrer i Myanmar: “Der er ingen enkel løsning”
Den danske tøjgigant afventer nu en vurderingsrapport, der inden året er omme skal afgøre, om virksomheden skal blive i Myanmar eller forlade landet permanent.Militæret i Myanmar er begyndt at forfølge landets arbejdstagere, efter de er begyndt at strejke og demonstrere i oprør mod militærkuppet. Det går også ud over arbejdere på landes tekstilfabrikker, og det tvinger endnu en gang Bestseller til midlertidigt at indstille alle nye ordre til fabrikker i det kriseramte land. Det skriver Politiken.
Beslutningen blev truffet i august måned, efter at fagforeningen The Industrial Workers’ Federation of Myanmar sammen med andre lokale fagforeninger i en kampagne kommer med en opfordring til vestlige virksomheder om at trække sig ud af landet for ikke at støtte militærdiktaturet. Ifølge organisationen AAPP har flere end 1.000 mennesker mistet livet i gadekampe, efter at militæret tog magten over landet den 1. februar.
Bestseller oplyser til Fashion Forum, at virksomheden for nu ikke vil placere nye ordrer til de 29 fabrikker, som de får produceret tøj hos i Myanmar, men at de fastholder allerede placerede ordrer, som vil tage nogle måneder at ekspedere. Det gør de for at sikre stabilitet for de 48.000 fabriksarbejdere, der er på Bestsellers lønningsliste, lyder det. Til gengæld har Bestseller valgt at bestille en ekstern vurderingsrapport, der skal klargøre situationen og pege på, om tøjproducenten skal genoptage produktionen eller trække sig endegyldigt ud af landet.
Ekstern rapport modsiger kritik
Det er ikke kun lokale fagforeninger, der mener, at virksomhederne skal forlade landet. I april i år kritiserede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) Bestsellers tilstedeværelse i landet i skarpe vendinger. Dette for angiveligt at risikere at bryde med EU’s sanktioner, der blev indført i 2019 for at forhindre producenter i at samarbejde med virksomheder, der ifølge FN støtter militæret eller ét eller flere af dets to holdingselskaber: Myanmar Economic Holdings Public Company Limited (MEHL) og Myanmar Economic Corporation Limited (MEC).
Men i en mail til Danwatch skriver Bestseller, at de allerede i 2020 forbød al samarbejde med virksomheder affilieret med militæret, og at virksomheden dermed følger EU’s sanktioner. Dette blev samtidig bakket op af en rapport bestilt af Bestseller og foretaget af advokat Jonas Christoffersen, som tidligere har været direktør for Institut for Menneskerettigheder. Den kunne i maj måned konkludere, at Bestseller har overholdt alle sanktioner og ikke støttet militæret i Myanmar.
I en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten kunne Bestsellers administrerende direktør og ejer dermed lægge afstand til beskyldningerne.
“Vi har på det kraftigste fordømt militærets kup, og vi er stærkt optaget af, hvordan vi fremadrettet kan sikre de cirka 48.000 medarbejdere, som arbejder på de fabrikker, som leverer tøj til os,” udtalte Anders Holch Povlsen dengang.
En svær beslutning
I foråret skrev vi om, da Bestseller første gang valgte at sætte deres bestillinger på pause, og dengang valgte virksomheden at fastholde produktionen i Myanmar, men nu står Bestseller i samme situation igen.
Skal Bestseller trække sig helt ud af det kriseramte land for at være sikker på ikke at støtte militæret, eller skal de blive i landet og sikre de mange fabriksarbejdere løn og stabilitet?
“Vi har fortsat samme overbevisning – nemlig, at vi og andre udenlandske virksomheder kan gøre den største forskel ved at blive i landet. Men der er ingen enkel løsning, som situationen er, og derfor vil vi, i dialog med myndigheder, NGO’er, øvrige danske virksomheder i Myanmar og eksperter, naturligvis overveje alle muligheder meget omhyggeligt,” siger Kasper Reggelsen, kommunikationschef i Bestseller, til Fashion Forum. Han oplyser, at Bestseller afventer rapportens konklusioner, og at de derefter vil træffe en beslutning – vel at mærke før næste ordre skal lægges, hvilket forventes at skulle ske inden udgangen af året.
Pandora vil være klimaneutral inden 2040: “Vi er klar over, at vi endnu ikke har alle svarene”