Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Økonomi

Whyred lukker og slukker

Det svenske brand Whyred, der har eksisteret i over 20 år, er gået konkurs sammen med moderselskabet Gotoga. Det afgjorde retten i Stockholm i mandags.
Det svenske brand Whyred, der har eksisteret i over 20 år, er gået konkurs sammen med moderselskabet Gotoga. Det afgjorde retten i Stockholm i mandags.

Det svenske tøjmærke Whyred, der blev grundlagt i 1999 i Stockholm, er gået konkurs. Det skriver det svenske nyhedsmedie Habit.se.

Tilbage i 2019 kunne vi skrive, at brandet, der ejes af firmaet Gotoga, var under rekonstruktionsbehandling, men dette har ikke kunnet redde firmaet. Gotoga ejer også det ligeledes svenske brand Hope, der i næste uge er aktuel på Copenhagen Fashion Week, men Hope er ikke ifølge brandet selv – påvirket af situationen.

Det var ellers meningen, at Gotoga, der havde ønsker om at skabe et modeimperium, skulle redde Whyred fra konkurs ved opkøbet i 2018. Men nu tager de i stedet Whyred med i faldet. Whyred har dog i flere år selv været udfordret økonomisk, og ikke længe efter opkøbet udtalte Gotoga, at de “i løbet af foråret 2019 løbende [havde] fundet ud af, at virksomheden har haft en værre forretningsmodel og større gæld, end den nuværende ledelse var klar over i slutningen af ​​2018.” Dengang skrev det svenske nyhedsmedie Breakit.se, at gælden løb op på cirka 30 millioner svenske kroner. Og derfor måtte selskabet foretage en rekonstruktionsansøgning – en slags feberredning og et alternativ til konkurs, hvis en virksomhed ikke kan opretholde sine gældsforpligtelser.

Heller ikke i Danmark var Whyred en god forretning. Seneste årsregnskab er fra 2019, hvor den danske afdeling Whyred Denmark ApS havde en bruttefortjeneste på minus -946.000 kroner og et årsresultat efter skat på minus -1,5 millioner kroner. Virksomheden indgik dengang frivillig likvidation i Danmark, hvilket betyder, at selskabet afvikles i så god tid som muligt for at undgå tab, og at selskabets aktiver sælges, og alle kreditorer betales. Herefter vil selskabets ejere få udbetalt, hvad der måtte være tilbage. Men med en egenkapital på minus -8 millioner kroner har der nok ikke været meget at komme efter.