Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Indland, Økonomi

Whyred tages under rekonstruktionsbehandling

Det svenske brand Whyred, der har eksisteret i 20 år, har i denne uge sendt en anmodning til Stockholms Byret om en rekonstruering af virksomheden i forbindelse med stor gæld og dalende omsætning.
Det svenske brand Whyred, der har eksisteret i 20 år, har i denne uge sendt en anmodning til Stockholms Byret om en rekonstruering af virksomheden i forbindelse med stor gæld og dalende omsætning.

Det svenske tøjmærke Whyred, der blev grundlagt i 1999 i Stockholm, sendte i onsdags en anmodning til Stockholms Byret om at blive taget under såkaldt rekonstruktionsbehandling – det man tidligere kaldte betalingsstandsning. Det skriver det svenske nyhedsmedie Breakit.se samt branchemediet Habit.se.

Ifølge dem, har Whyred i flere år været udfordret, hvilket der skulle rettes op på, da virksomheden i november sidste år blev opkøbt af det nyoprettede firma Gotoga sammen med det ditto svenske modebrand Hope. Men ifølge Gotoga, har de “i løbet af foråret 2019 løbende fundet ud af, at virksomheden har haft en værre forretningsmodel og større gæld, end den nuværende ledelse var klar over i slutningen af ​​2018.” Gæld der, ifølge Breakit.se, løber op på cirka 30 millioner svenske kroner:

“Whyred og de datterselskaber, som selskabet ejer, er er havnet i en udsat situation vedrørende deres likviditet, hvilket betyder, at selskabet og dets datterselskaber i den nærmeste fremtid ikke vil være i stand til at betale deres lønninger, skatter og gældsforpligtelser,” skriver virksomheden i deres rekonstruktionsansøgning. En rekonstruktion, der netop bruges som et alternativ til en konkurs, når et selskab ikke er i stand til at betale sin gæld i en periode.

Dalende omsætning og for høje butiksomkostninger

Ser man på Whyreds regnskab, lyder prognosen for indeværende år, da også  at omsætningen vil lande på knap 44 millioner svenske kroner, hvilket er mere end en halvering sammenlignet med regnskabsåret 2017, hvor omsætningen udgjorde 104 millioner svenske kroner.

Ifølge Gotogas administrerende direktør, Kerem Yazgan, har Whyreds nuværende krisesituation dog været længe undervejs.

“Det er en lang historie om dårlige beslutninger og overdreven risikopåtagelse, som desværre nu har ført os til et kritisk punkt. Vi erkender, at vi ikke vil kunne opretholde virksomheden med den nuværende udvikling, og det er derfor, vi har besluttet at fortsætte selskabet i en rekonstruktion. Ingen var forberedt på, at det stod så slemt til,” siger han til Habit.se og fortæller, at én af årsagerne til deres situationen, foruden lavere salg på grund af nedgang i markedet, er for høje omkostninger i forbindelse med brandets butikker. Af denne grund er en række Whyred-butikker allerede blevet lukket, herunder i København og i Sturegallerian og Mall of Scandinavia i Stockholm, ligesom at der, som en led i rekonstruktionen, yderligere skal skæres ned på butiksomkostninger og herunder afskediges personale.