Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed

I 2022 skal danskerne affaldssortere deres tøj – og modebranchen skal aftage det

Dansk Affaldsforening har netop præsenteret et nyt forslag til reduktion af tøjspild, når de hullede sokker fra næste år får sin egen container i husstandens skraldeskur.
Dansk Affaldsforening har netop præsenteret et nyt forslag til reduktion af tøjspild, når de hullede sokker fra næste år får sin egen container i husstandens skraldeskur.

Fra 2022 skal alle husholdninger sortere deres tekstiler som del af Folketingets omfattende affaldsplan, der blev vedtaget den 16. juni 2020. Planen skal strømline indsamlingen af danskernes affald med etableringen af ti ens affaldskategorier på tværs af kommunerne, hvoraf tekstilaffald er den ene – og nye – kategori.

Men det er ikke nok, mener Dansk Affaldsforening. De vil yderligere indføre et såkaldt producentansvar, der skal belønne dem, der producerer miljømæssigt godt tøj og tekstil, eksempelvis med genanvendte materialer, og omvendt ‘straffe’ dem, som producerer med et stort ressourcetræk.

Forslaget skal fremme en cirkulær økonomi for alle slags tekstiler, og foreningen anbefaler derfor, at producentansvaret bliver gældende for både tøj- og modevirksomheder samt for producenter af husholdningstekstiler. Konkret skal systemet, allerede fra starten, sikre, at minimum 55 procent af samtlige tekstiler går til genbrug, reparation eller genfremstilling, og minimum 20 procent skal til genanvendelse. Disse mål skal siden løbende opjusteres.

Det er, ifølge Dansk Affaldsforening, vigtig at slå til med nye tiltag nu, så danskerne ikke sorterer deres tekstiler til begrænset nytte, når planen træder i kraft i 2022. Derfor er der samtidig lagt op til at budgettere med målrettet forskning, etablering af genanvendelsesteknologi og cirkulære forretningsmodeller for at ruste mode- og tekstilindustrien til arbejdet med genanvendelse.

“Vi bakker op om mode- og tekstilindustriens erkendelse af problemerne og branchens fokus på bæredygtighed. Med det her forslag mener vi, at modehuse og brands får endnu bedre forudsætninger for at omstille sig til cirkulær økonomi,” siger Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening.

Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil forholder sig positivt til det nye forslag, hvor CSR- og bæredygtighedschef Maria Busck udtaler følgende til Ritzau:

“Vi ser kasserede tekstiler som en ressource, og vi vil rigtig gerne samarbejde om at finde en løsning. Det kan være reparation, gensalg og leje af tøj.”

Den ‘nye’ affaldsplan – og kravet om affaldssortering i ti forskellige kategorier – starter den 1. juli 2021. Kun kravet om tekstilaffald skydes til helt til 2022.

700 tons nyt tøj destrueres hvert år. Forbrugerrådet Tænk kræver politisk handling