Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Indland

"Det føles som om, systemet er opbygget, så man kun kan fejle"

Jacques Zhang og hans mærke Pseudonym debuterede under Copenhagen Fashion Week i sommer. Nu er han sendt ud af landet efter fire afslag på visum.
Jacques Zhang og hans mærke Pseudonym debuterede under Copenhagen Fashion Week i sommer. Nu er han sendt ud af landet efter fire afslag på visum.

Under august måneds Copenhagen Fashion Week præsenterede kinesiske Jacques Zhang, kandidat i fashion design fra KADK i 2017, sin debutkollektion med sit brand Pseudonym, som han driver sammen med designer Katharina Buczek. En særdeles vellykket én af slagsen, hvor et blomsterdækket lokale i en lille baggård i Lille Strandstræde i Nyhavn dannede den perfekte ramme om en kollektion rig på print, teknologi og tekniske finesser. Nu, godt tre måneder senere, i takt med vinterens faldende grader og mørkets overtagen, er billedet dog et helt andet for Zhang, der desuden har en bachelorgrad i design fra Parsons i New York og tidligere har arbejdet for både Tonsure og Anne Sofie Madsen.

Nu befinder Jacques Zhang sig i Singapore hos sin familie. Et sted han ikke har boet, siden han forlod familiens trygge rammer til fordel for New York og siden København for ni år siden. Det er konsekvensen af hans fire afslag på et såkaldt ‘Start Up Danmark’-visum, der ville give ham mulighed for yderligere at etablere sin virksomhed i Danmark i to til tre år mere. Det søgte han ved udgangen af det toårige, midlertidige visum, han fik via Etableringskortet, der giver nyuddannede udlændinge mulighed for at drive midlertidig virksomhed i Danmark.

Afslaget betyder, at han ikke længere må bo i Danmark og arbejde på Pseudonym, da hans firma ikke er ”innovativt nok,” som begrundelsen for afslaget lød. En situation, der er meget lig den som, Stephane Park, designeren bag taskebrandet Aesther Ekme, oplevede for to år siden også i Danmark.

Vi har fanget Jacques Zhang på WhatsApp fra Singapore for at få uddybet hans sag:

I sommer debuterede Pseudonym til Copenhagen Fashion Week med en anmelderost præsentation. Hvad er der sket siden da?
“Det gik rigtig godt for os efter præsentationen. Vi var i fuld gang med den næste AW-kollektion, da de fire afslag slog os ud, og sendte mig hjem til min familie i Singapore. Jeg har kæmpet min sag og været igennem 17 advokater, der alle fortæller, at systemet virkelig er arbitrært. Det føles som om, det er opbygget, så man kun kan fejle. Hver gang jeg opfyldte et kriterie, havde jeg følelsen af, at der altid kom en ny lov med en ny forhindring. Der var én ud af de fire paneldeltagere, der vurderede min seneste sag, som dumpede mig – og endda kun med en lillebitte margin. Jeg opfyldte alle krav, undtagen det sidste, der hed noget i stil med: ’vil du anbefale et medhold i sagen?’”

Hvorfor fik du afslag på dine ansøgninger om visum?
“Panelet prioriterer hurtig forretningsmæssig udvidelse over en kulturel virksomhed, som et modebrand er. Det er, som om de sammenligner dét at være i modebranchen med tech-industrien. Men det er ikke det samme. Jeg har endda fået støttebreve- og udtalelser fra Copenhagen Fashion Week og KADK, der underbygger min forbindelse til landet. Men det virker ikke som om, de læser den slags.

Et af de største kritikpunkter var dog størrelsen på mit team eller mangel på samme. Men jeg kan ikke stable et stort team på benene, når jeg ikke har en sikkerhed for mit visum. Hvis jeg ikke har et visum, kan jeg ikke retfærdiggøre virksomhedens drift over for mine investorer og mit team. Det er ikke en bæredygtig måde at drive forretning på. Det virker som om, panelet vil have en tech-start-up-kultur, som på ingen måde er kompatibel med modebranchen. Men vi faktisk har inkorporeret tech i mine kollektioner, som både hjælper os med at nedbringe udgifter og mindske vores miljømæssige aftryk – især på produktionen. Argumentet imod os var, at teknologien er tilgængelig for alle, og derfor ikke innovativ nok. Men vi er et af de eneste danske modebrands, der bruger den, endda som et lille firma. Hvordan kan de udtale sit om teknologien i mode uden at være i branchen? Det burde hedde et Tech Start-Up visum.”

Pseudonym SS20.

Hvordan har du det i kølvandet på afslagene og din udvisning?
“Jeg er målløs. Jeg forventede ikke at blive behandlet sådan her. Jeg betaler min skat i Danmark, jeg er uddannet her, jeg har startet et liv her og har venner, der føles som familie, her. Pseudonym har potentialet til at skabe arbejdspladser. Så hvorfor kan jeg ikke få et Start-Up visum? Det er som om alle migranter bliver sat i samme bås. Jeg kom her helt legalt for at studere. Alle os udenlandske studerende får en masse forhåbninger, når vi kommer til Danmark. Efter studiet kan vi få Etableringskortet, der giver to år til at skabe vores egen start-up. Men når de to år er gået, bliver vi kasseret og kan ikke søge hjælp nogen steder. Jeg er blevet kastet rundt mellem forskellige instanser. Jeg fandt ud af, at der kan gives 75 Start-Up visa om året, men det antal er aldrig blevet givet.”

Hvad betyder det helt konkret for Pseudonym, at du har fået afvist dit visum?
“På den korte bane betyder det desværre, at vores næste kollektion ikke bliver til noget. Vi havde ellers planlagt at lave endnu en præsentation under Copenhagen Fashion Week her til januar. Men rent logistisk bliver det svært og endnu sværere økonomisk på grund af vores store advokatregninger. Men vi er stadig i gang. Vores tørklæder og T-shirts er stadig til salg på vores hjemmeside. Og så er vi forhåbentligt tilbage endnu stærkere til sommersæsonen, når sagen er ovre. Jeg går med tanken om at lave en form for salonpræsentation. Jeg er blevet forelsket i Danmark og menneskene, der bor her. Min partner i firmaet, Katharina, og jeg vil gerne slå os ned her. Selvom vi kommer udefra og nærmest intet netværk havde til at begynde med, så har vi mødt så mange hjælpsomme mennesker her, der vil os det godt. Og det er netop den samarbejdsfølelse, som vi også vil skabe med Pseudonym. Så mens vi afventer situationen, arbejder vi på forskellige kunstneriske samarbejder, der også rækker ud over modens verden.”

Hvad er næste skridt så?
“Udover at søge visum igen er næste skridt at finde en dansk investor. Vi har investorinteresse fra Asien, men jeg leder efter en dansk investor, der kan støtte mig i at få mit visum. Jeg har lagt alt i dette firma. Jeg kan ikke bare se det fejle på grund af et bureaukrati, som ikke engang kan give mig en ordentlig forklaring på afslaget på mit visum.”

Pseudonym SS20.