Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, Indland

“Aldrig har en udstilling været mere relevant og vedkommende"

På lørdag åbner udstillingen Fashioned from Nature for første gang i Danmark. Få et smugkig på den omtalte særudstilling, der forener natur, mode og bæredygtighed, her.
På lørdag åbner udstillingen Fashioned from Nature for første gang i Danmark. Få et smugkig på den omtalte særudstilling, der forener natur, mode og bæredygtighed, her.

På lørdag åbner den længe ventede modeudstilling Fashioned from Nature for første gang for offentligheden i Danmark. Fashion Forum var tirsdag aften inviteret til pre-opening af den omtalte udstilling, der forener fænomener som natur og dyreliv med mode og design, sætter fokus på samspillet mellem fortid, nutid og fremtid og – måske vigtigst af alt – stiller skarpt på klodens tiltagende hedeslag og beklædningindustriens rolle heri.

Fashioned from Nature er sat op på det nyrenoverede Geologisk Museum i København, som det første sted efter udstillingens debut på Victoria and Albert Museum i London. Og de nationale naturhistoriske rammer havde da også sat sit præg i de mange montre. Kurator Nina Rønsted og resten af udstillingsholdet havde blandet eksklusive klædedragter, hatte, smykker og sko med et udvalg af museets i alt 14 millioner naturhistoriske genstande fra egen videnskabelige samling, sådan at naturens indvirkning på modens historie var evident.

Her var både præsenteret de mere diskrete og genkendelige naturinspirationer og -referencer, som kjoler og vifter skabt i blomstrede materialer, slangeskindsprint og pelsfrakker, men også de mere direkte, som en hvid bomuldskjole fra 1869 udsmykket med funklende, grønne vinger fra pragtbiller. Eller en hat lavet af en ægte paradisfugl, der var udstillet side om side med museets egen udstoppede af slagsen.

“Som naturhistorisk museum har vi mulighed for at tilføje den oprindelige udstilling en helt unik ekstra dimension – naturhistoriske genstande, der knytter sig til modens historie. Og så kan vores genstande bedre end noget andet fortælle naturens historie – om dens mangfoldighed og skrøbelighed,” siger professor og kurator Nina Rønsted, der var til stede under visningen og guidede de besøgende igennem de mange kreationer, der spændte fra 1700-tallets klædedragter til Calvin Kleins bæredygtige gallasæt lavet af genanvendte PET-plastikflasker og båret af skuespillerinde Emma Watson.

Professor Peter C. Kjærgaard, der er museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum, håber især, at udstillingen kan inspirere og give publikum mulighed for at forstå – og derved passe på – naturens mangfoldighed. For det er, som han siger, “vores fornemste opgave som naturhistorisk museum, og det er præcis, hvad Fashioned from Nature gør.”

“Aldrig har en udstilling som denne været mere relevant og vedkommende. Modeindustrien er en af de mest belastende industrier på kloden med store konsekvenser for Jordens mangfoldighed af dyre- og plantearter. Det er dybt alvorligt. Derfor sætter udstillingen fokus på industriens produktionsvaner og vores egne forbrugsvaner, så publikum kan få et oplyst grundlag at handle ud fra. Samtidig ønsker vi også at fejre naturen som inspirationskilde til smukt og innovativt design, der kan vise vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid.”

Vi har samlet et udvalg af billeder fra udstillingen herunder, der giver en forsmag inden den endelig åbning på lørdag den 13. april 2019.

Fashioned from Nature, Statens Naturhistoriske Museum © Fotograf: Frederik Wolff Nisbeth Teglhus.
Paradisfugl. Fashioned from Nature, Statens Naturhistoriske Museum © Fotograf: Frederik Wolff Nisbeth Teglhus.
Hat, Lucienne Rabaté for Reboux Paris, 1946 © Victoria and Albert Museum, London.
‘The Botanic Fan’, 1972© Victoria and Albert Museum, London.
‘Clean Up or Die’ herresæt af Katharine Hamnett, London, 1989 © Victoria and Albert Museum, London.
Calvin Klein Green Carpet Challenge kjole båret af skuespiller Emma Watson til MET Gala 2016. Her udstillet på Geologisk Museum.
Wilderness, Fern dress af Laura Baruël (2006). Her udstillet på Geologisk Museum.
Kjole dekoreret med pragtbiller (med senere ændringer og kopi af bælte), Storbritannien, 1868–9 © Victoria and Albert Museum, London.
Herrevest i silke broderet med et mønster af makak-aber, Frankrig, 1780-89 © Victoria and Albert Museum, London.
Skørt og slæb, Frankrig eller Storbritannien, ca. 1895–1905. © Victoria and Albert Museum, London.

Udstillingen Fashioned from Nature har åbent fra 13. april til 1. september 2019, og kan opleves på Geologisk Museum i København.