Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Filippa K og Mistra Future Fashion har skabt to nye produkter, som kan bruges i 24 timer og 50 år og stadig være bæredygtige.
Alle nyheder, Bæredygtighed, Indland

Slow eller fast fashion? Filippa K presser grænsen for tøjs levetid

Efter to års research er det svenske brand i samarbejde med Mistra Future Fashion klar til at løfte sløret for to nye produkter, som er lavet specielt til at kunne bruges i henholdsvis 24 timer og 50 år – og stadig være gode for miljøet.
Efter to års research er det svenske brand i samarbejde med Mistra Future Fashion klar til at løfte sløret for to nye produkter, som er lavet specielt til at kunne bruges i henholdsvis 24 timer og 50 år – og stadig være gode for miljøet.

En kjole, der er designet til kun at blive brugt et par gange og derefter smidt ud, så den kan blive nedbrudt i naturen. Og en jakke lavet af gamle plastikflasker, som man kan bruge igen og igen i op til 50 år. Det lyder måske som et fremtidsscenarie. Men det er det ikke. Det er to nye produkter skabt af det svenske brand Filippa K i samarbejde med Mistra Future Fashion og University of Arts London. Sammen har de netop afsluttet et toårigt researchprojekt ved navn ‘Circular Design Speeds’, der har haft til formål at teste nye teknologier og muligheder indenfor bæredygtig design, som kan være med til at gøre modeindustrien mere cirkulær.

For Filippa K selv falder projektet som endnu et led i deres igangværende bæredygtige linje ’Front Runners’ samt som et skridt nærmere deres ambitiøse mål om at gøre deres produktion 100 procent cirkulær inden 2030.

“At være en del af modeindustrien bringer mange udfordringer, især når man tænker på, at vi er den anden mest forurenende efter olieindustrien. Vi bliver nødt til at forandre vores industri, og vi tror på at de cirkulære modeller, ligesom naturens eget økosystem, er et vigtigt løsningsforslag. Vi vil gerne både tilbyde smukt tøj og samtidig drive en virksomhed, der holder sig indenfor planetens grænser,” lyder det i en pressemeddelelse fra Elin Larsson, der er Sustainability Director i Filippa K.

Fra 24 timer til 50 år

Det toårige researchprojekt har haft til formål at tage brug-og-smid-væk-kulturen op til genovervejelse ved at udvikle to innovative produkter, hvis brugsperiode varierer fra 24 timer til 50 år. Det første produkt er en kjole, som er 100 procent biobaseret og bionedbrydelig. Den er lavet til kun at blive brugt et par gange, inden den skal smides ud og blive en del af naturens eget økosystem igen. Kjolen, der meget passende har fået navnet ’Throw Away Dress’, er lavet for at bevise, at man godt kan producere et stykke tøj, der har en kort levetid, men som stadig er godt for miljøet. Jakken har derimod fået navnet ‘Eternal Trench Coat’ og er altså lavet specielt til at leve længe. Den er produceret i 100 procent genanvendeligt polyester, som er skabt fra gamle plastikflasker og som kan omdannes til nye materialer. På den måde er den både skabt til at kunne blive brugt længe som jakke og som råmateriale ved at blive indfaset i tøjindustrien igen efter endt brug.

“For at kunne transformere den lineære tankegang og produktion til et cirkulært system, har vi brug for forståelige og simple løsningsforslag. Nogle rollemodeller. At upcycle affald og lave smukke, naturligt farvede kjoler er bare én af mange frugtbare måder at gøre det på – og det vil forhåbentlig plante et frø til fremtidig forandring,” supplerer Marie-Louise Hellgren, Designer hos Heart & Earth Production, der har stået for at farve Filippa Ks bionedbrydelige kjole ved hjælp af naturlige madvarer.

Mistra Future Fashion og Filippa K har udstillet deres researchresultater og de to nye produkter på udstillingen ‘Disrupting Patterns’ på University of Arts in London i denne måned. Herefter er planen at bruge resultaterne til at gennemgå samtlige af Filippa Ks produktgrupper med henblik på at implementere nye cirkulære metoder i alle fremtidige arbejdsprocesser og produktioner. 

De to nye produkter bliver tilgængelige online og i butikkerne den 26. december 2018.

’Throw Away Dress’ fra Filippa K er produceret til at holde få timer og derefter blive nedbrudt i naturen.