Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Indland

Drama hos Ilse Jacobsen: bestyrelsesformand kræver ny ledelse

Den danske designer er havnet midt i en skandale, efter Berlingske i går søndag kunne berette om både mistrivsel hos medarbejderne, fyringer og gentagne arbejdsretlige sager. Nu laver bestyrelsesformand Morten Albæk om i ledelsen – og Ilse Jacobsen og hendes mand går af.
Den danske designer er havnet midt i en skandale, efter Berlingske i går søndag kunne berette om både mistrivsel hos medarbejderne, fyringer og gentagne arbejdsretlige sager. Nu laver bestyrelsesformand Morten Albæk om i ledelsen – og Ilse Jacobsen og hendes mand går af.

Det er de færreste i Danmark, der ikke kender Ilse Jacobsen. Med 25 år på bagen som stifter af virksomheden i samme navn, der især er kendt for sit populære regntøj, og som løvinde i DRs hitserie ’Løvens Hule’, har hun for alvor slået sit navn fast i modebranchen  – såvel som i alle andre afkroge af det danske erhvervsliv. Men ikke al omtale er god omtale.

I går søndag bragte Berlingske en lang og udførlig artikel, der peger på en anden side af den ellers så folkekære designer. I artiklen fremgår det nemlig, at en lang række tidligere medarbejdere oplever arbejdsmiljøet hos Ilse Jacobsen som “et ekstremt stressende sted at arbejde” og karakteriserer hende som en leder, der på den ene side er “charmerende” og “inspirerende”, men som på den anden side også er både “uempatisk” og “intrigant”.

Det har nu ført til, at virksomhedens bestyrelsesformand Morten Albæk har lavet en udskiftning i ledelsen, der blandt andet består af Ilse Jacobsen selv og hendes mand Jesper Bo Jacobsen som CEO.

“Vi er i fuld gang med at tage de nødvendige handlinger for at løse de udfordringer, virksomheden har. En af de primære drivere for engagement er ledelsen, og der har ikke været bedrevet en tilfredsstillende form for ledelse hos IJH A/S. Det er der 100 procent enighed om i bestyrelsen,” udtaler Morten Albæk til Berlingske, der i dag har udgivet en opfølgende artikel om Ilse Jacobsens nye ledelsesstruktur efter gårsdagens afsløringer.

Ifølge ham, kræves der fra bestyrelses side en udskiftning af både virksomhedens CEO, ligesom at også Ilse Jacobsen skal træde ud af ledelsen og i højere dedikere sin tid til at promovere brandet i udlandet.

“Ilse og Jesper Bo Jacobsen vil træde ud af den daglige drift for at koncentrere sig om bestyrelsesarbejde og repræsentere brandet på nye såvel som eksisterende udenlandske markeder,” fortsætter han og fortæller, at planen er at have en ny ledelse klar ved årsskiftet.

Stor udskiftning i medarbejderstaben hos Ilse Jacobsen

Berlingske har i forbindelse med deres artikel talt med mere end 40 tidligere medarbejdere hos Ilse Jacobsen, hvoraf 25 har valgt at bidrage til deres undersøgelse. De fleste har gjort det anonymt, men flere har også stået offentligt frem med historier om fyringer, ydmygelser og stress. Det gælder blandt andet Søs Righolt, der blev ansat som presse- og kommunikationschef i juni i år, men blev fyret inden sin prøveperiodes ophør – i øvrigt samme dag som hun selv ville sige op. I dag betegner hun overfor Berlingske sine tre måneder i virksomheden som de værste i hendes karriere.

“Der var en grænseløshed, jeg aldrig har oplevet før. Hun overskred alle grænser for, hvordan man kan behandle sine medarbejdere,” siger hun.

Ifølge Berlingskes egne undersøgelser, har arbejdsmiljøforholdene medført både en stor udskiftning i medarbejderstaben, mange sygemeldinger samt adskillelige arbejdsretlige sager om især manglende udbetaling af feriepenge.

Både Ilse Jacobsen og hendes mand afviser overfor Berlingskes, at der skulle være problemer i Ilse Jacobsen Hornbæk A/S. Hun skriver blandt andet i en mail til avisen, at “der ikke er mange, der er opsagt.” Når konfronteret på hovedkontoret i Ålsgårde udtaler hun til Berlingskes udsendte journalister:

“Min position i firmaet er, at jeg skal være kreativ. Hvis jeg skal belemres med al den her negativitet, så bliver jeg ked af det. Det rammer mig og min virksomhed hårdt. Det tænker jeg mest på. Det motiverer mig ikke til at fortsætte. Så har jeg faktisk mest lyst til at stoppe. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i.” siger hun. Dog anerkender hun, at hun er enig med sin bestyrelsesformand i beslutningen om at etablere en anden ledelse end den nuværende.

“Helt korrekt, det har vist sig at være en rigtig god beslutning at afskedige nogle af vores ledere, det har givet så meget ro og glæde i huset,” siger hun ifølge Berlingske og understreger, at dog ikke betyder, at hverken hende eller hendes mand Jesper Bo Jacobsen trækker sig helt fra virksomheden.

Morten Albæk tiltrådte Ilse Jacobsens bestyrelse i 2016, efter han gennem investeringsselskabet Voluntas havde købte 15 procent af hovedselskabet IJH A/S. Allerede ved sin tiltrædelse begyndte han arbejdet på en treårig strategi, hvor blandt andet en ændring af lederskabet har været på dagsordenen. Ifølge Morten Albæk selv, er der sket fremskridt, men er stadig lang vej igen. Han udtaler til Berlingske i forbindelse med sagen om mistrivsel hos medarbejdere:

“Ethvert menneske, der må have følt sig dårligt behandlet hos Ilse Jacobsen, det er ét menneske for meget,” siger han.

Udover Ilse Jacobsens mand, arbejder hendes tvillingebror i virksomhedens IT-afdeling, ligesom hendes søster er leder af virksomhedens kurbad og medarbejderrepræsentant i ledelsen.

Læs hele Berlingskes artikel her.