Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Modeuge

Modebranchens Etiske Charter tilføjer ny værdi

Styregruppen bag Modebranchens Etiske Charter opfordrer nu officielt den danske branche til at arbejde for større diversitet og til at promovere flere typer af rollemodeller og skønhedsidealer.
Styregruppen bag Modebranchens Etiske Charter opfordrer nu officielt den danske branche til at arbejde for større diversitet og til at promovere flere typer af rollemodeller og skønhedsidealer.

I 2007 lancerede Danish Fashion Institute i samarbejde med Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) Modebranchens Etiske Charter, som har til formål at sætte fokus på modellers fysiske og mentale sundhed, særligt i forhold til spiseforstyrrelser.

Nu har styregruppen netop offentliggjort, at de tilføjer en ny værdi til charteret. Målet er at opfordre branchen til at promovere og arbejde for større diversitet i modebranchen indenfor alder, etnicitet, handicap, køn, race, religion, seksuelle orientering, socioøkonomisk status og størrelse. Det skriver Danish Fashion Institute i en pressemeddelelse. Det skriver Danish Fashion Institute i en pressemeddelelse.

”Vi har igennem de sidste år oplevet en verden, der i højere og højere grad forlanger diversitet, ikke mindst i modebranchen. Vi har ganske enkelt brug for flere rollemodeller og skønhedsidealer, som vi alle – unge og gamle – kan spejle os i. Heldigvis kan vi mærke, at det er noget, den danske modebranche i højere grad end før har på radaren, og det skal charteret dels afspejle og dels være med til at sætte endnu mere skub i. For der er stadig lidt vej endnu,” lyder det fra Uffe Buchard, der sidder med i styregruppen for Modebranchens Etiske Charter som repræsentant for de danske modemagasiner, i pressemeddelelsen.

På nuværende tidspunkt har over 350 aktører i den danske modebranche underskrevet charteret. De vil, i forbindelse med den nye tilføjelse, blive underrettet om, at de nu også er pålagt et medansvar for at promovere et mere mangfoldigt skønhedsideal.

”Vi skal ikke mange år tilbage, hvor nærmest samtlige af vores danske modeller var høje, slanke, hvide piger og drenge. Fordi det var dét, branchen efterspurgte. Heldigvis har det ændret sig, og vi har i dag flere modeller, der af anden etnisk oprindelse end dansk samt flere ældre og større modeller ’på hylderne’ end nogensinde. Jeg har dog stadig svært ved at vurdere, om det blot er en tendens eller en udvikling, der er kommet for at blive. Jeg håber på sidstnævnte,” supplerer Jacqueline Friis-Mikkelsen, administrerende direktør i Unique Models og repræsentant for modelbureauerne i styregruppen for Modebranchens Etiske Charter.

Det er ikke første gang, at Modebranchens Etiske Charter bliver udvidet. Siden 2007 har charteret været igennem en række opdateringer, særligt i 2013, hvor der blev tilføjet nye regler omkring minimumsalder og løn. I 2015 nedsatte Danish Fashion Institute og LMS en styregruppe, der skal fortsætte arbejdet med den fortsatte opretholdelse og udvikling af charteret, ligesom at de i samarbejde med Dansk Mode & Textil, WEAR, Copenhagen Fashion Week, landets otte største modelbureauer samt den tidligere forening Danske Modeller, gjorde det muligt aktivt at tilslutte sig og skrive under på charteret. Det betyder blandt andet, at alle brands, der er en del af Copenhagen Fashion Weeks officielle showkalender i denne uge, har underskrevet Modebranchens Etiske Charter.