Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Ny udstilling udforsker tøj lavet af havmaterialer

Den nordiske designkonkurrence Blue Fashion Challenge er omdrejningspunkt for en ny udstilling, der har til formål at finde nye måder at udnytte havets ressourcer på, fortæller Closed Loops Suzi Christoffersen.  
Den nordiske designkonkurrence Blue Fashion Challenge er omdrejningspunkt for en ny udstilling, der har til formål at finde nye måder at udnytte havets ressourcer på, fortæller Closed Loops Suzi Christoffersen.  

Med modeugen lige om hjørnet dukker flere og flere spændende initiativer frem på den danske modescene – også de mere bæredygtige af slagsen. En af disse er en udstilling i Nikolaj Kunsthal, hvor man kan opleve resultatet af Blue Fashion Challenge – en designkonkurrence arrangeret af NORA (Nordisk Atlantsamarbejde), som fandt sted på Færøerne i august.

Her skulle 11 nordiske designere udforske det bæredygtige potentiale for havbaserede materialer – både i form af biprodukter og havets egne ressourcer. De deltagende designerne blev udfordret til at skabe et outfit hver, hvor de prøvede kræfter med blandt andet fiskeskind, sælskind og et nyt viskosemateriale, der er skabt af tang.

”Det handler om at vise, hvordan man kan udnytte materialer på andre måder. Om alternative måder at opfatte de ressourcer, vi i forvejen har til rådighed i de nordiske lande,” fortæller Suzi Christoffersen, stifter af Closed Loop, som var dommer i konkurrencen og som har faciliteret udstillingen på dansk jord i samarbejde med NORA.

”Det er ikke bare en designkonkurrence. Det handler ikke om at lave det vildeste. Det handler om at lave noget, der nemt kan skaleres op og som er salgbart,” fortsætter hun.

Fremtidens materialer
Udover udstillingen af kreationerne vil der søndag d. 28. januar også kunne opleves en paneldebat i Nikolaj Kunsthals flotte lokaler. Her vil Suzi Christoffersen lede slagets gang. Hun ledsages af Jákup Sørensen fra Nordisk Atlantsamarbejde, som kommer med et industriperspektiv, vinderen af konkurrencen, Sissal Kristiansen, som har arbejdet med udnyttelsen af materialerne, og Birgitte Sejrsen fra Sejr Copenhagen, der i forvejen arbejder med havmaterialer.

Panelet vil blandt andet diskutere, hvordan resultatet af denne konkurrence kan være med til at skubbe til branchens viden om bæredygtighed.

”Hvordan kan man bruge materialer anderledes? Hvordan ser fremtidens nye materialer ud? Skal vi til at lave kæmpe tangskove på Færøerne i stedet for at fælde træer, eller hvordan kan vi løse de bæredygtige udfordringer? Det er den debat, vi vil tage op,” forklarer Suzi Christoffersen, for hvem det ikke har været en tilfældig beslutning, at udstillingen lanceres netop nu, lige i tide til Copenhagen Fashion Week.

”Timingen er perfekt, da vi kan udnytte den store platform, som modeugen er, til at vise nye materialer frem. Udstillingen skal på sigt rykke rundt og vises i hele verden, men vi starter herhjemme i København, da det er nordiske brands, vi har med at gøre,” siger hun videre.

De 11 designeres kreationer er desuden blevet fotograferet af den kendte streetstyle fotograf Tommy Ton, hvis billeder vil blive udstillet sammen med designernes resultater.

Udstillingen, der faciliteres af Closed Loop i samarbejde NORA, finder sted i Nikolaj Kunsthal fra den 27. til den 30. januar klokken 12.00-17.00.