Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Nyt modebibliotek åbner på Østerbro

I starten af det nye år slår Østerbro Bibliotek dørene op til en helt ny afdeling dedikeret til de modeinteresserede. Initiativet møder positiv respons fra både politisk side og fra modebranchen selv.
I starten af det nye år slår Østerbro Bibliotek dørene op til en helt ny afdeling dedikeret til de modeinteresserede. Initiativet møder positiv respons fra både politisk side og fra modebranchen selv.

I slutningen af januar 2018 byder Østerbro Bibliotek velkommen til et helt nyt univers. Her kan besøgende udforske modebegrebet gennem både bøger, medier, fotografi, udstillinger og events. Afdelingen er et særligt indrettet område, der skal fungere som et trækplaster for de modeinteresserede københavnere og forhåbentlig inspirere dem til at bruge de lokale biblioteker på nye måder.

Ifølge Peter Christensen, leder for innovation og biblioteksudvikling i Kultur Østerbro, har moden fået en væsentligere placering i København de seneste år, som en afspejling af tidens kreative åre og samfund – og det er årsagen til, at de nu har besluttet at give borgerne i København endnu mere adgang til en til tider lukket verden.

“Med det nye modebibliotek vil vi øge Østerbro Biblioteks relevans for nye målgrupper, som ikke kommer her så ofte, især de yngre københavnere. Vi håber også, at denne idé vil kunne tjene som et eksempel på, hvordan biblioteket kan sætte fokus på forskellige dele af kultur- og samfundslivet,” fortæller Peter Christensen i en pressemeddelelse.

Modebiblioteket bliver en separat afdeling, som et slags bibliotek i biblioteket. Her vil man kunne fordybe sig i danske og internationale magasiner, bøger om modedesign, modekultur, identitet, medier og fotografi, ligesom at alle skal kunne gå på opdagelse i særlige digitale samlinger og services.

“Idéen er, at alle skal have adgang til det bedste materiale, de interesser sig for, uanset hvor de kommer fra. Ved at blande bibliotek med mode blander man to verdener, der forhåbentlig skaber nye møder, forbindelser og muligheder,” udtaler kulturordfører Simon Strange.

Også biblioteksleder Linda Falck hilser initiativet velkomment:

“Vi er meget åbne for nye måder at bruge kommunens faciliteter på og inviterer private aktører til samskabelse og til at bidrage med nye kreative aktiviteter – også når det kan udfordre indretning og brug af biblioteksrummet. Et modebibliotek er et nyt og spændende tiltag, som vi forventer vil tiltrække både nye brugere og nye samarbejdspartnere,” siger hun.

Modebranchen bakker op
Men det er ikke kun indenfor kommunen og i de politiske kredse, at det nye modebibliotek bliver mødt med åbne arme. Også den danske modebranche bakker op om det nye initiativ, herunder designer Mads Nørgaard, der ser frem til at København får dedikeret et helt nyt område til moden.

“For mig er biblioteker nogle af hjørnestenene i vores samfund – til fordybelse, til orientering og til inspiration. Men alle biblioteker kan ikke have alle bøger, og jeg bifalder derfor idéen om at give enkelte biblioteker særlige interesseområder for netop at kunne kvalificere disse dyder yderligere. Jeg vil følge en sådan udvikling nøje og vil med glæde støtte med viden, donationer af værker og fremmøde til særlige arrangementer,” siger han, hvortil de ditto danske designere Cecilie Bahnsen og Lærke Andersen istemmer:

”Jeg synes, det er fantastisk at der bliver investeret i, at endnu flere mennesker kan lære noget om mode, så det hele ikke kun handler om hurtige trends eller det, man ser på Instagram, men at man kan få lov til at fordybe sig fagets historie og håndværk,” siger Cecilie Bahnsen og tilføjer:

”Vi holder til på Kristaniagade, så det kommer til at ligge lige rundt om hjørnet fra os. Vi vil helt sikkert selv benytte os af det nye modebibliotek til at finde endnu mere inspiration og til gå i dybden med artikler og bøger, som man ikke lige finder andre steder. Det glæder vi os meget til,” siger hun videre.

Også Lærke Andersen ser stort potentiale i at sætte fokus på modefaget på en anden måde og at give plads til, at endnu flere kan få indsigt i den verden, hun selv er en del af.

”Jeg synes, det giver rigtig god mening at afmystificere mode og give flere mennesker mulighed for at få indsigt i hele processen med at designe og skabe tøj via et offentligt bibliotek. Jeg ser det lidt som en måde at demokratisere mode, og jeg håber at det kan give et lidt mere nuanceret og mindre stereotypt indblik i vores verden,” siger hun og forklarer, at da hun selv var studerende, spillede modebiblioteket i London en vigtig rolle i hendes uddannelse.

”Jeg håber det nye modebibliotek kan være med til at sprede designfaget bredere ud, og være stedet, hvor studerende og folk generelt, kan komme hen og blive klogere på mode,” uddyber hun

Det nye modebibliotek er udviklet af det kreative bureau Moon og vil åbne under Copenhagen Fashion Week i januar 2018 frem til februar 2019.