Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Modeuge

Alle 16-årige modeller til CFW er blevet sundhedstjekket

Når Copenhagen Fashion Week løber af stablen i denne uge, er samtlige 16-årige modeller, fra de otte største danske modelbureauer, blevet erklæret sunde og raske nok til at arbejde.
Når Copenhagen Fashion Week løber af stablen i denne uge, er samtlige 16-årige modeller, fra de otte største danske modelbureauer, blevet erklæret sunde og raske nok til at arbejde.

Tilbage i januar i år kunne den danske modebranche løfte sløret for et privat finansieret pilotforløb for hele 2017 med særligt fokus på at sundhedstjekke modeller og bekæmpe spiseforstyrrelser. Målet med projektet, som er verdens første af sin slags, er at sikre, at modellerne fra landets otte førende modelbureauer er raske nok til at arbejde.

Det betyder, at samtlige 16-årige modeller, der går ned af catwalken til denne modeuge, har været igennem en omfattende undersøgelse, med henblik på at finde og hjælpe dem, som enten har en spiseforstyrrelse eller viser tegn på begyndende spiseforstyrrelse. I alt er 40 16-årige modeller blevet tjekket, hvoraf tre udviste adfærd, der vækkede en smule bekymring under undersøgelsen, og disse vil fortsat være under observation. Det er dog ikke så slemt, at de ikke må arbejde. Det fortæller Anne Minor Christensen, formand for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), til DR Nyheder.

Alle undersøgte modeller er altså blevet godkendt til arbejde, og det forventes da også kun at være et fåtal af dem, der skal igennem sundhedstjekket, der rent faktisk er syge. Men initiativtagerne mener alligevel, at det er vigtigt at foretage tjekket, da de anser modelerhvervet for at være specielt udsat, på grund af de stadigt strenge krav om eksempelvis kropsmål. Det er Anne Minor Christensen, som har stået for den netop overståede undersøgelse af sæsonens catwalk-modeller:

“Overordnet set er det nogle sunde modeller med et afslappet forhold til mad, krop og vægt, der har været til sundhedstjek. De fleste har et almindeligt fokus på udseende og sundhed sammenlignet med andre 16-årige,” fortæller formanden i en pressemeddelelse.

Opfordring til hele branchen
I marts udsendte Modebranchens Etiske Charter, med Dansk Mode & Textil, WEAR, Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week i front, en branchemeddelelse, som havde til formål at opfordre hele branchen til at give et frivilligt støttebidrag til at opretholde og udvide sundhedstjekket af modeller.

“Vi vil gerne opfordre alle danske modevirksomheder til at støtte initiativet økonomisk, så vi kan fortsætte og udvide arbejdet med sundhedstjekket. Det bør være i alles interesse at sikre, at de unge mennesker, der arbejder i vores branche og skal imødekomme krav om bestemte kropsmål, er sunde og raske. Den danske modebranche er den første i verden, der har implementeret et konkret initiativ, der tager hånd om modellerne og sikrer deres sundhed og trivsel. Det er noget, vi alle kan være stolte af,” lyder udmeldingen fra Eva Kruse, administrerende direktør for Danish Fashion Institute.

Alle frivillige støttebidrag, store som små, er velkomne og offentliggøres på Modebranchens Etiske Charters hjemmeside, hvor du også kan læse mere om sundhedstjekket.