Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Selvom vi er online, skal vi stadig være lokale

Zizzi åbnede 1. maj deres femte selvstændige nationale webshop. Men hvorfor er lokal tilstedeværelse vigtig i en online-verden, hvor fysiske grænser er (næsten) udviskede?
Zizzi åbnede 1. maj deres femte selvstændige nationale webshop. Men hvorfor er lokal tilstedeværelse vigtig i en online-verden, hvor fysiske grænser er (næsten) udviskede?

Den første maj lancerede Zizzi deres webshop i Norge. Den norske webshop bliver Zizzis femte ”lokale” webshop, idet de i forvejen driver egne webshops i Danmark, Sverige, Finland og Holland. I globale tider, hvor internettet udvisker nationale grænser, kan det virke omsonst at Zizzi ikke har én samlet webshop, hvor alle kan handle uanset geografi og nationalitet, men ifølge Zizzis Head of E-commerce, Erik Stengaard-Pedersen, ligger der grundige overvejelser bag beslutningen om at dele webshoppen op i selvstændige nationale webshops.

”Først og fremmest, er der de mere lavpraktiske årsager til, at vi vælger den tilgang. Betalingsbetingelser, betalingssystemer, fragt og lovgivning er ofte landespecifikke, men vores setup gør det også nemt at køre forskellige kampagner og have forskelligt udvalg fra webshop til webshop. Sidst, men ikke mindst, er der SEO betragtninger, man skal tage med i overvejelserne. Google tilgodeser lokale websites i lokale sprog, så en engelsksproget udgave af vores site ville have sværere vilkår end nu, hvor vi skriver på norsk”.

Udover de lavpraktiske aspekter er der dog også nogle tungtvejende erfaringer fra andre markeder, som Erik Stengaard-Pedersen mener, de med fordel kan benytte sig af.

”Vi forfølger en lokal strategi til vores online-handel, fordi det er den måde, vi forventer størst rentabilitet på. Vi ved, at det skaber troværdighed, hvis vores kunder kan shoppe hos os i deres lokale sprog, og vi ved af erfaring at konverteringsraten er højere, når vores varer kan købes i lokalt sprog”, forklarer Zizzis Head of E-commerce.

Omnichannel
Da Zizzi allerede har en stærk tilstedeværelse i Norge med 38 fysiske butikker, er det vigtigt at websitet bliver brandet på en facon, der svarer overens med den eksisterende opfattelse. For Zizzi er arbejdet med omnichannel derfor en vigtig del af deres strategi.

”Omnichannel for os er, at kunden får den samme oplevelse på tværs af vores kanaler, og vi arbejder aktivt med at nå derhen. Vi er bestemt ikke i mål, både fordi der er nogle hurdles, vi skal finde en løsning på, men også fordi vi synes, der mangler nogle gode løsninger på markedet, der understøtter den oplevelse, vi gerne vil give vores kunder.”

Eksempelvis er click & collect noget, Zizzi overvejer at tilbyde deres kunder, men det er ikke så lige til. Udover de tekniske og logistiske udfordringer, handler det også om brandopfattelse:

”Hvis varen skal hentes i hjørnet af et supermarked, der også agerer posthus, så bevæger vi os væk fra, hvordan vi gerne vil opleves som brand. Vi vil gerne sikre os, at kunden henter pakken et sted, der stemmer mere overens med, hvad vi gerne vil stå for. Vi skal ramme kunden, hvor hun er, men ikke for enhver pris. Der er også en brandoplevelse, der skal med i ligningen.”

Om fremtiden, er Erik Stengaard-Pedersen klar i mælet. Visionen for Zizzis onlinestrategi er global tilstedeværelse med fokus på det europæiske marked. Men det handler om kontrolleret vækst og om at identificere de mest rentable markeder løbende. Og rentabilitet handler ikke blot om forbrugerens rådighedsbeløb og målgruppens størrelse. Det handler i stor grad også om, hvad konkurrenterne kan på givne markeder:

”Tyskland er for eksempel et interessant marked, men det er også et land hvor Zalando fylder rigtig meget. Derfor skal det også med i ligningen, hvorvidt vi kan matche deres service-niveau og deres leveringsbetingelser, hvis vi skal åbne der”, siger Erik Stengaard-Pedersen afsluttende om, hvordan fremtidens markeder vurderes internt i Zizzi.

Udover de nu fem webshops har Zizzi 120 butikker, primært placeret i Skandinavien.