Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

ECCO udvikler ny lædertype

Med en ny garveteknik har den danske skogigant fremstillet et helt transparent materiale af læder.
Med en ny garveteknik har den danske skogigant fremstillet et helt transparent materiale af læder.

I mange år har både designere og garverier eksperimenteret med lædermaterialer, og der har været visse begrænsninger i de tidligere versioner af gennemsigtig læder: ofte har det været mere stift og kunne under ingen omstændigheder tåle at blive vådt.

En gruppe forskere hos ECCOs Reseach & Developement Centre i Amsterdam har arbejdet i tre år på at nærstudere gamle egyptiske og græske garveteknikker for at imødekomme de problematikker, der er forbundet med at lave transparent læder.

Tidligere har ofte får og ged været brugt, men nu er ECCO kommet frem til, at det bedste resultat opnås ved at bruge kohuder – det er meget mere fleksibelt på grund af dets blødhed, dets styrke og vandbeskyttende effekt.

”Vi tog udfordringen op for at gentænke læders æstetik både visuelt og dets berøringsflader. Vi spurgte os selv: ”Hvad ville være læderets Hellige Gral?”, og jeg mener, at det er at skabe et futuristisk materiale, der bevarer de egenskaber, som vi kender og elsker ved læder samt kræver af materialet. Målsætningen blev derfor at udvikle gennemsigtigt læder,” siger kreativ direktør og leder af ECCO Leather-projektet, Sruli Recht.

Det næste skridt for ECCO Leather er at omdanne materialet til produkter. Det giver nye designmuligheder samt æstetiske fordele – en jakke, der nærmest ligner en regnjakke, men med læderjakkens kvaliteter, er noget af det, ECCOs designteam leger med. Ligeledes skal sko og skjorter også på tegnebrættet.

Læder er et meget omdiskuteret materiale. Det har nogle klare fordele i forhold til holdbarhed, når det kommer til tøj, sko og tasker. Men på den anden side er der tydelige udfordringer i forhold til fremstillingen: dyrevelfærd og heftig forurening er blandt de tungeste argumenter for at begrænse fremstillingen.

Derfor kommer der også flere alternativer til. Stella McCartney har i mange år brugt vegansk læder til sine produkter, amerikanske forskere gror læder i et laboratorium, og i starten af denne måned, blev vinderen af Global Challenge Award det hold, der fremstiller læder af vindruer.