Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Branchemeddelelse: Bidrag til sundhedstjek af modeller

De førende organisationer i dansk mode opfordrer her alle i branchen til at støtte op om det nyligt lanceret sundhedstjek af modeller.
De førende organisationer i dansk mode opfordrer her alle i branchen til at støtte op om det nyligt lanceret sundhedstjek af modeller.

Det er Dansk Mode & Textil, WEAR, Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week, der tilsammen er afsender på nedenstående brev til den danske modebranche.

Kære modebranche,

Modeller, deres vægt og sundhed er ofte et emne, der optager mange i modebranchen, hvorfor vi brancheorganisationer gik sammen med modelbureauer, modelforening og patientforeningen i foråret 2015 om et skærpet Etisk Charter for modeller. Et af målene var at lancere et sundhedstjek for modeller. Det viste sig imidlertid sværere end først antaget, da et sådant tjek ikke findes i det offentlige sundhedsvæsen. Derfor har vi taget sagen i egen hånd.

I begyndelsen af året lancerede vi således et nyt initiativ omkring sundhedstest af modeller. I første omgang vil 2017 fungere som et pilotforløb, hvor målet er at sundhedsteste samtlige 16-årige modeller fra landets otte væsentligste modelbureauer, 2PM Management, Diva Models, Elite Copenhagen, Gossip Models, Heartbreak Management, Le Management, Scoop Models og Unique Models.

Dette pilotforløb koster mellem 150-200.000 kr. og bliver håndteret af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, primært på deres kontorer i Aarhus og København. Målet er at udvide kredsen af modeller, der testes til 18-årige i 2018 og 20-årige i 2019, således at samtlige modeller på 16, 18 og 20 år testes hvert år fra 2020. Det øger naturligvis også omkostningerne år for år.

Modellers trivsel og sundhed er et anliggende, som vi mener vedrører os alle i modebranchen. Derfor er det også en opgave, som vi håber, I alle vil bidrage til at finansiere kollektivt. Derfor er det besluttet at indføre et ”Sundhedstjek-bidrag” på 75 kr., der pålægges hver faktura, som udsendes fra de otte medvirkende modelbureauer. I kan forvente at se gebyret ca. fra den 1. april på samtlige fakturaer.

Ydermere skriver vi til jer for at anmode om et frivilligt støttebidrag, der skal finansiere ekstraordinære sundhedstjek af modeller, som ikke falder ind under de tre aldersgrupper (16, 18 og 20 år). Dette støttebidrag skal ligeledes gå til samtalegrupper og terapi for dem, der gennem sundhedstjekket viser sig at have brug for opfølgende forløb for at forhindre, at en risikobetonet adfærd udvikler sig til en egentlig spiseforstyrrelse.

Frivillige støttebidrag vil blive offentliggjort på Modebranchens Etiske Charters hjemmeside, og indbetales der støttebidrag inden den 1. maj 2017, vil de ligeledes blive offentliggjort i en pressemeddelelse.

Alle beløb er velkomne. Støttebidrag indbetales til reg.nr. 5470 kontonr. 1484110. Der fremsendes en kvittering for bidraget og ønskes der faktura på støtten, kan dette også arrangeres ved at kontakte info@modebranchensetiskecharter.dk. Bemærk at der ved fakturering pålægges moms.

 Vi håber meget, at du og din virksomhed vil bakke op om initiativet, og at den danske modebranche dermed, som den første i verden, går forrest på et konkret initiativ, der tager hånd om modellerne og sikrer deres sundhed og trivsel.

 Du kan finde mere information og det opdaterede Modebranchens Etiske Charter, online og til download på www.modebranchensetiskecharter.dk.

Mange hilsner

Thomas Klausen, adm. direktør, DM&T
Nikolai Klausen, direktør i WEAR
Camilla Frank, adm. direktør, Copenhagen Fashion Week
Eva Kruse, adm. direktør, Danish Fashion Institute