Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Masser af potentiale for digitaliseret tøj

2017 bliver måske året, hvor vi kommer tættere på en succesfuld forening af mode og teknologi.
2017 bliver måske året, hvor vi kommer tættere på en succesfuld forening af mode og teknologi.

Mode og teknologi har flirtet i mange år, men ikke uden problemer. Det er især udfordrende at forene de to, uden at det digitale element blot bliver et add on, der ikke er reelt integreret. Men det afholder ikke virksomheder og designere fra at gøre et ihærdigt forsøg.

Den første uge i januar afholdtes dette års CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas, hvor over 3800 virksomheder samledes, for at fremvise de nyeste udviklinger indenfor blandt andet wearable design, virtual reality og meget mere. Her blev flere spændende initiativer lanceret, som måske kan være med til at bringe modebranchen tættere på en mere teknologi-venlig fremtid.

Tøj for øget livskvalitet
Spinali Design lancerede deres nyeste tiltag – vibrerende jeans. Et par bukser, som er udstyret med to vibrerende sensorer i bæltet, så de kan være tilkoblet brugerens telefon, og via bluetooth hjælpe med at finde vej, eller fortælle når personen får en sms eller et opkald. Et andet tiltag, som også har til formål at forbedre livskvaliteten, er det nye antiforurenings tørklæde, Wair. Det er verdens første tørklæde, som kan beskytte mod luftforurening. Tørklædet har tre lag, som fungerer som filtre, der kan stoppe uvelkomne mikropartikler, som pollen og bakterier. Tørklædet er tilkoblet en app, der vil informere om kvaliteten af den luft personen indånder, om det aktuelle forureningsindeks, og som vil påminde brugeren om at udskifte filteret, når det er nødvendigt.

Godt nyt til atleterne
Derudover er der gode nyheder til de aktive. Flere virksomheder fremlagde deres nyeste designs til atleter, herunder New Balance, som har produceret et løbeur, kaldet RunIQ. Uret er produceret i samarbejde med nogle af de ledende firmaer indenfor både hard- og software, herunder Intel, Google og Strava. Uret skal hjælpe løbere med at forbedre deres ydeevne, og gøre løbeturen mere fornøjelig. Det har blandet andet en inkorporeret GPS, så ruter registreres og gemmes, og de kan ligeledes uploades og deles med andre brugere. Derudover kan man lytte til musik med uret, via Google Play.

Selvom der for nylig udkom tal fra konsulentbureauet Garner Inc., omkring at forbrugere ikke er særligt vilde med smartwatches, så var New Balance ikke de eneste på konferencen, der præsenterede nye af slagsen. Fossil Group kunne fremlægge en stor satsning på wearable teknologien, og herunder er Armani Exchange klar med en helt ny kollektion af hybrid smartwatches, kaldet Armani Exchange Connected.

Til restitueringsprocessen lancerede Nike og Adidas’ største konkurrent, amerikanske Under Armour, et søvn- og restitueringssystem, i samarbejde med topatleten Tom Brady. Det består af nattøj og dertilhørende app, som ved hjælp af infrarøde bølger, hjælper kroppen til hurtigere at restituere. Brugerens søvn bliver registreret i appen, så man kan følge sit søvnmønster og lave en søvnanalyse, for at optimere processen.