Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Jan Machenhauer får Statens Kunstfonds hædersydelse

For første gang nogensinde modtager en modedesigner hædersydelsen. En anerkendelse, der giver modedesign en plads i kunstens verden.
For første gang nogensinde modtager en modedesigner hædersydelsen. En anerkendelse, der giver modedesign en plads i kunstens verden.

Store kunstnere som Michael Kvium og Per Kirkeby er tidligere blevet tildelt Statens Kunstfonds hædersydelse, og nu – som den første modedesigner – modtager Jan Machenhauer samme anerkendelse.

Tildelingen sker, ifølge Statens Kunstfond, alene på grundlag af en vurdering af kvaliteten i den kunstneriske produktion. I begrundelsen for indstillingen af Jan Machenhauer fremhæves blandt andet designerens bidrag til den danske beklædnings- og tekstilscene gennem fire årtier.

Designerens tilgang beskrives som altid passioneret med fokus på beklædning, der holder – både kvalitets- og stilmæssigt og med tydelige referencer til arkitektur og dans, som er de store inspirationskilder. Om tildelingen af hædersydelsen fortæller Jan Machenhauer, at det booster selvtilliden og giver ro på.

”Jeg har fået styrket min ide om, at det nytter at sigte højt, være vedholdende og turde fortsætte ud fra egne premisser. Det vil jeg nu arbejde videre på. Det styrker også troen på, at vores arbejde giver mening – også for mine trofaste og dedikerede medarbejdere samt samarbejdspartnere, både tidligere og nuværende. Det et jo i høj grad også en stor cadeau til dem,” uddyber designeren og tilføjer:

”Det er en meget stor ære og meget befordrende i en tid, hvor lidt medvind er kærkomment, og hvor pris og hastighed ikke levner megen tid til fordybelse. Jeg er meget glad, stolt og taknemmelig.”

Jan Machenhauers tøj bliver håndlavet af et lille, udvalgt team i butikken på Nikolaj Plads i København. Med butikken er det muligt for designeren at styre uden om industriens hastige tempo. Jan Machenhauer undgår sæsoner og bestemmer selv, hvornår der skal præsenteres noget nyt.

Ifølge Statens Kunstfond er hædersydelserne livslange og kan tildeles kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at vedkommende har placeret sig afgørende som kunstner. Foruden Jan Machenhauer er fem andre kunstnere indstillet i samme ombæring: billedkunstner, Jens Haaning, filminstruktør, Jannik Hastrup, keramiker, Karen Bennicke, forfatter, Katrine Marie Guldager og komponist, Jørgen Emborg.