Jeanne Sissel Thomsen og Christina Edelbo Petersen har fået Københavns Byrets ord for, at virksomheden Boii ApS, som tidligere Moss Copenhagen-ejer Michael Hvornum er direktør i, ikke må producere, markedsføre og sælge tre kimono-styles, der til forveksling ligner Sissel Edelbos. Ligeledes er Boii ApS blevet pålagt at tilbagekalde allerede solgte kimonoer fra kunder og forhandlere.

Fashion Forum har modtaget udskrift fra dombogen fra Københavns Byret, og ifølge denne starter sagen tilbage i maj måned i år. Her besøgte direktør i Boii ApS, Michael Hvornum, sammen med sin veninde en butik på Nørrebro, der forhandler Sissel Edelbo-kimonoer. De købte tre kimonoer og forlod butikken, hvorefter butikkens ejer ringede til de to partnere bag brandet Sissel Edelbo, Jeanne Sissel Thomsen og Christina Edelbo Petersen, og fortalte dem om købet. Hans begrundelse for opkaldet var, at han allerede der var bekymret for, om Michael Hvornum kunne finde på at kopiere kimonoerne. Sissel Edelbos kimonoer er kendetegnet ved, at de er lavet af indiske vintage sarier, som virksomheden køber direkte af kvinder fra Indien, forklarer Jeanne Sissel Thomsen.

”Under en rejse til Indien fandt vi frem til, at det var muligt at opbygge et samarbejde mellem os og indiske kvinder, hvor vi køber deres gamle klæder. De får dermed lidt ekstra til dem selv, deres børn eller husholdningen. Vi har således igennem 12 år arbejdet med at up-cycle disse vintagestoffer til mere enkelte og brugsvenlige designs henvendt til det skandinaviske marked. De sidste 2,5 år har det blandt andet været med kimonoer designet af os,” fortæller hun om baggrunden for virksomheden, som de grundlagde i 2004.

Sammenfald ikke en tilfældighed
Spol frem til midten af august i år, hvor Christina Edelbo Petersen modtager endnu en opringning fra sin forhandler på Nørrebro: I butikken Boii på Nørrebrogade hænger der nu tro kopier af tre af Sissel Edelbos kimonoer i vinduet. Christina Edelbo Petersen fortæller til Fashion Forum, at hun personligt tog hen til butikken på Nørrebrogade og konfronterede Michael Hvornum med det, uden at de to parter kom til enighed. Derfor så Jeanne Sissel Thomsen og Christina Edelbo Petersen ingen anden mulighed end at sagsøge Boii ApS for kopiering – en sag, der nu er afsagt kendelse i, og som Jeanne Sissel Thomsen og Christina Edelbo Petersen har fået medhold i.

Michael Hvornum siger til Fashion Forum, at han er enig i, at det kan virke sammenfaldende, at hans veninde har købt tre Sissel Edelbo-kimonoer, og at han efterfølgende har indkøbt styles, der ligner dem, på et marked i Indien. Men ifølge ham, er det alt, hvad det er: et tilfælde, og de to ting hænger ikke sammen. Han har dog ikke tænkt sig at anke kendelsen.

”Jeg er ikke enig i udfaldet af kendelsen. Vi har indkøbt færdigproducerede kimonoer på et indisk marked, hvor man kan finde dem over alt. Så jeg synes ikke, det er en sag om kopiering, da det ikke er et unikt produkt. Men de (Jeanne Sissel Thomsen og Christina Edelbo Petersen red.) havde forberedt sig bedre til sagen end mig. Jeg gør ikke mere ved sagen, da det ikke kan betale sig for os økonomisk,” konstaterer han og fortæller ligeledes, at kimonoerne var blevet indkøbt sammen med andre produkter af indisk afstemning til butikken.

Dommeren fandt det dog ikke sandsynligt, at der kunne være tale om tilfældigheder. Jeanne Sissel Thomsen og Christina Edelbo Petersen fik medhold i, at de havde frembragt tilstrækkeligt med beviser for, at Sissel Edelbo-kimonoerne var og er et selvstændigt, kreativt arbejde, skabt af de to partnere, og at de tre designs er omfattet af ophavsretslovens beskyttelse. 

Mangel på retsbeskyttelse
Sager af denne natur, mindre brands imellem, hører man ikke så meget til. Men erhvervsjuridisk fagchef fra brancheorganisationen WEAR, Sven Petersen, understreger, at det ikke er usædvanligt med denne slags sager i modebranchen.

”Man kan sige, at det er den eneste måde, man kan forsøge at undgå, at konkurrenter efterligner sit design, hvis ikke man får lov til at mønsterbeskytte et givent design hos Patent- og varemærkestyrelsen – så har man i hvert fald forsøgt at forhindre det.”

Retsbeskyttelsen af mode ikke er specielt omfattende, og det giver ifølge Stina Teilmann Lock, lektor ved Institut for Design og Kommunikation på Syddansk Universitet, store udfordringer når det kommer til kopisager.

”Når eksempelvis større virksomheder snupper de små virksomheders ideer, så har de små tit svært ved at forhindre det – også selvom loven er på deres side. Det er fordi, det koster penge og ressourcer at føre sag, og det er ikke sikkert, at der er volumen og økonomi i en enkeltmandsvirksomhed til at gøre det. Mange designere kender heller ikke nok til lovgivningen til at vide, hvad deres muligheder er,” siger hun.

De to partnere bag Sissel Edelbo er ærgerlige over at have været igennem forløbet, men for dem kunne det ikke være anderledes.

”For Boii har det jo aldrig handlet om bæredygtighed, som det gør for os. Vi er kede af, at vi har skulle bruge så meget tid og energi på den her retssag, men vi er glade for udfaldet, da vi ønsker at forebygge, at det kan ske igen med andre mærker,” afslutter Christina Edelbo Petersen.