Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Ekstra fokus på ulovlig kemi i tøj

En ny EU-rapport konkluderer, at 25 % af alle tilbagekaldte forbrugerprodukter skyldes ulovlig kemi – især tekstiler er under myndighedernes lup.
En ny EU-rapport konkluderer, at 25 % af alle tilbagekaldte forbrugerprodukter skyldes ulovlig kemi – især tekstiler er under myndighedernes lup.

En rapport fra EU’s fælles varslingssystem, Rapex, viser, at ulovlig kemi var skyld i hver fjerde tilbagekaldelse af forbrugerprodukter i 2015.

Foruden legetøj er tekstilvarer en meget udsat produktgruppe, fortæller Vivi Schytt. Hun er uddannet kemiingeniør og medejer af konsulenthuset, Compliance House, der blandt andet rådgiver virksomheder om netop kemilovgivning. At tøj og tekstiler er under mere observation end sædvanligt, skyldes markedskontrollen.

”Da Rapex, som er varslingssystemet, vælger produktgrupper ud som de finder vigtige. Og for tiden er det især tekstiler, der er under luppen,” forklarer kemiingeniøren og fortsætter:

”Kemikalier som azofarvestoffer eller Krom VI, der blandt andet anvendes til læder og bruges som et konserveringsmiddel, og phthalater er de store syndere i kemilandskabet. Det er alle kemikalier, som kan fremkalde en allergisk reaktion, når de kommer i kontakt med huden, være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.”

Lovgivningen kan være svær at forstå og formidle videre
Ifølge produktsikkerhedsloven er det i sidste ende altid producentens eller importørens ansvar, at et produkt lever op til kravene i det land, som det bliver markedsført i. Men at finde hoved og hale i reglerne er ikke altid lige til. Vivi Schytt fortæller, at mange importører og producenter af forbrugerprodukter herhjemme er udfordret af stigende krav og øget lovgivning.

”Langt de fleste forsøger ikke at omgå reglerne bevidst, men er simpelthen ikke klar over, hvad de betyder for netop deres produkt,” uddyber hun.

Det er især virksomheder, der handler med producenter uden for EU, der kan have svært ved at forklare deres leverandører om reglerne og lovgivningen. Måske fordi de heller ikke selv kender reglerne til bunds. Men det kan blive dyrt at skulle tilbagekalde et produkt – også på imagekontoen, tilføjer Vivi Schytt, og opfordrer afslutningsvis til, at virksomheder som en start kan gå ind på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor man kan finde forskellige vejledninger.