Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Hvad er fremtiden for danskproduceret tøj?

Danske designere og CSR-chef hos Dansk Mode og Textil tegner et billede af produktionssituationen i Danmark lige nu.
Danske designere og CSR-chef hos Dansk Mode og Textil tegner et billede af produktionssituationen i Danmark lige nu.

Hvis de kunne, ville de producere mere af deres tøj i Danmark, fortæller designer hos HANSEN Garments, Aase Hansen.

”Men der findes ingen steder i Danmark, hvor vi kan producere alt vores tøj. De produktionssteder, jeg kender, er lukket for længst. Det eneste vi kan producere i Danmark er vores strik – det gør vi, og det bliver vi ved med,” fortæller hun.

CSR-chef hos Dansk Mode og Textil, Pia Odgaard, bekræfter, at produktion af tøj i Danmark langt fra er en realitet, med mindre man taler om nichevirksomheder.

”Generelt set har vi ingen produktion i Danmark, forstået således, at vi næsten ingen lønsystuer har. Vi har små systuer, der kan lave specielle opgaver. De produktionsenheder vi har i landet inden for tøj er nichevirksomheder eller strikvirksomheder, og som på det punkt kan konkurrere med udlandet,” lyder det fra Pia Odgaard.

Strik er, hvad vi kan
Når man holder luppen over produktionssituationen i Danmark, er det strik, der træder frem som den primære succes. En af dem, som for nyligt har prøvet kræfter med hjemlig produktion, er Skall Studio. Grundlægger og designer, Julie Skall Fruensgaard, fortæller om tilblivelsen af en mindre kollektion, som er 100% dansk produceret.

”Vi kiggede på, hvad er det egentlig vi kan i Danmark rent produktionsmæssigt. Og det er strik. Så hvorfor insistere på at gøre det sværere for os selv end højst nødvendigt? Vi kan ikke konkurrere med Østen på en stor del af produktionsledene, men vi har nogle meget dygtige og erfarne producenter herhjemme, når det kommer til strik,” fortæller Julie Skall Fruensgaard og fortsætter:

”Det, der tog længst tid for os, var faktisk hele researchdelen og finde ud af, hvor vi ville kunne få produceret, for mange producenter herhjemme udliciterer dele af produktionen til andre steder i Europa. Så snart vi lagde os fast på at bruge et spinderi på Fyn og et strikkeri i Ikast, gik det nemt derfra,” uddyber designeren.

Made in Denmark – og lidt andre steder
Ifølge CSR-chefen hos Dansk Mode og Textil, er stort set al tøjproduktion udliciteret til andre lande. Kigger vi på Europa, foregår der en del produktion i Østeuropa. Af andre lande tæt på Danmark er Tyrkiet et vigtigt produktionsland, ligesom der foregår produktion i Portugal.

Det kunne man også læse hos Business.dk, hvor administrerende direktør hos Thygesen og Birk Fabrics, Jens Møller, fortalte, at selv om design og stofproduktion foregår i Ikast, så foregår dele af produktionen med samarbejdspartnere i udlandet.

Også HANSEN Garments udliciterer i deres produktionsproces.

”Selvom vores strik bliver produceret i Danmark, skal det alligevel forbi Polen eller Litauen et sted i produktionsprocessen,” forklarer designer, Aase Hansen, der mener at forestillingen om tøj ’Made in Denmark’ ofte er romantiseret, fordi det er de færreste, der kan holde produktionen 100% på danske hænder.

Høje omkostninger spænder ben for produktion i Danmark
Ifølge Pia Odgaard har Danmark både kapaciteten og viden til at kunne producere tøj – så hvorfor gør vi det så ikke, kan man spørge? Svaret knytter sig til én afgørende udfordring.

”Høje omkostninger. Afgifter, løn og dyr infrastruktur – er det, der står i vejen for at etablere produktion i Danmark,” forklarer hun.

Derfor ligger etablering af tøjproduktion i Danmark heller ikke lige til højrebenet, mener Pia Odgaard. Priskonkurrencen verden over er alt for hård.

”Jeg tror ikke på, at vi får flyttet produktionen hjem til Danmark, før lønningerne i de nuværenede produktionslande er steget så meget, at vi igen kan være med i konkurrence på pris. Eller hvis vi bliver dygtige nok på robotområdet, så robotter kan overtage den arbejdskrafttunge del af tøjproduktionen, kan det også medvirke til at flytte produktion fra øst til vest,” lyder det fra CSR-chefen.