Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

EU-nej kan give kopi-kriminelle friere spil

Danmark står overfor større problemer med kopivarer, hvis der bliver stemt nej til retsforbeholdet, da det vil betyde, at Danmark ryger ud af Europol.
Danmark står overfor større problemer med kopivarer, hvis der bliver stemt nej til retsforbeholdet, da det vil betyde, at Danmark ryger ud af Europol.

Design er en af de danske styrkepositioner, og flere brands nyder stor anerkendelse på internationalt plan. Dog kan det ofte medføre piratkopiering med den deraf følgende fremstilling og videresalg af kopivarer.

Ophavsretskrænkelse, også kaldet IPR-krimininalitet, er et stort problem for virksomhederne. Men det koster også samfundet, da det går ud over virksomhedernes omsætning og koster arbejdspladser. Europol har derfor udnævnt det som et af syv fokuspunkter, og IPR-kriminalitet prioriteres nu på samme niveau som narkotika, våben og menneskehandel. Det skriver Dansk Industri Business.

LÆS OGSÅ: “Kopivarer koster EU 196 milliarder kroner årligt”

Louis Poulsen, der blandt andet har retten til at producere PH lamperne, er én blandt flere virksomheder, der har oplevet at få krænket sin ophavsret. Virksomheden meldte sagen til bagmandspolitiet, som i samarbejde med Europol og internationalt politi fik beslaglagt varelageret af kopierede produkter.

“Vi kortlagde selv pengestrømmen, hvordan møblerne kom frem og ad hvilken rute. Herefter kontaktede vi Europol, der satte os i kontakt med statsadvokaten i Flensburg, så vi kunne køre en koordineret aktion, hvor vi sammen med vores tyske kolleger slog til mod varelageret og fik beslaglagt 686 kopimøbler,” siger Henrik Vestergaard Nielsen, der er konsulentspecialist indenfor kriminalitet der overskrider den danske grænse hos Bagmandspolitiet.

Europol er vigtig for dansk mode og design

Samarbejdet med Europol er afgørende i og med, det danske politi ingen jurisdiktion har udenfor Danmark. Foruden dette vil dansk politi ikke på samme måde kunne samarbejde med politikorps i andre EU-lande, hvilket vil komplicere og forlænge processen med helt op til otte måneder.

Det bekræftes af post doc på Københavns Universitets juridiske fakultet, Trine Thygesen Vendius, der har en PHD med titlen ‘Europol – fra informationsudveksling til fælles efterforskningsteknikker?’.

“Det er korrekt, at vi ryger ud af Europol, hvis der stemmes nej til retsforbeholdet, og at det i så fald vil blive mere bøvlet at efterforske sådanne sager udenfor landegrænsen,” siger hun til Fashion Forum.

Dommen for piratkopiering af PH lamperne er en af de hårdeste, der er givet herhjemme. De tre bagmænd blev dømt i Københavns Byret og fik hver to et halvt års betinget fængselsstraf.

De tre bagmænd var henholdsvis en tidligere rocker, en tidligere politibetjent og en mand, som var ”pengemanden” og derudover sprogkyndig

Kilde: Dansk Industri Business