Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Økonomi

Adidas introducerer en fuldautomatiseret fabrik

Den tyske sportsgigant åbner en fuldautomatiseret fabrik i Tyskland, der ifølge en bæredygtighedsekspert kan være et afgørende skridt i bekæmpelsen af modebranchens miljøbelastning.
Den tyske sportsgigant åbner en fuldautomatiseret fabrik i Tyskland, der ifølge en bæredygtighedsekspert kan være et afgørende skridt i bekæmpelsen af modebranchens miljøbelastning.

Det tyske sportsfirma Adidas åbner i samarbejde med ingeniørvirksomheden Manz AG en fuldautomatiseret fabrik for fodtøj i løbet af 2016. Det sker for at bringe produktionen tættere på de mest indbringende markeder.

”Med denne fleksible teknologi kan design af skræddersyede skokomponenter, tekstiler og tilbehør overgå til produktionsdata og blive produceret på et fuldautomatisk grundlag i fremtiden,” siger Manz AG i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: ”Nyt projekt skal nedbringe tøjbranchens miljøaftryk”

Planen er at trække produktionen af sko væk fra Asien og tilbage til nærmarkederne. Det er sket i samarbejde med eksperter, uddannelsesinstitutioner såvel som den tyske regering for at skabe fremtiden for skoproduktion. Nyheden glæder en miljøekspert.

”Man kan spare transport og hurtigt tilpasse sig efterspørgslen på lokale markeder, fordi produktionen ligger tæt på. Det kan i sidste ende hjælpe på ressourcetung overproduktion,” siger Johan Arnø Kryger fra Nordic Initiative Clean and Ethical (NICE).

Han påpeger desuden, at Adidas mindsker den sociale og miljømæssige slagside ved at trække produktionen væk fra lande, hvor arbejdsrettigheder og miljøregulering ofte bliver tilsidesat.

LÆS OGSÅ: ”Bestseller indgår CSR-samarbejde med andre tøjkæmper”

En anden fordel bliver, at vestlige lande får nye muligheder for at skabe vigtige videnstunge arbejdspladser, som der bliver behov for på denne slags fabrikker.

”Denne udvikling kan være første skridt hen imod, at vi i den vestlige verden kan konkurrere på enhedsprisen, fordi vi kan producere i stor skala uden brug af arbejdstunge processer. Det bliver interessant at se, om andre virksomheder tager teknologien til sig,” siger Johan Arnø Kryger.

Den første automatiserede fabrik er sat til at åbne i Ansbach ved siden af virksomhedens hovedkvarter, mens der i støbeskeen er planer om at åbne yderligere fabrikker i USA og på længere sigt hele verden.