Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Regeringen vil slanke uddannelser i design

Der lægges i det netop offentliggjorte forslag til finanslov op tl, at KADK skal reduceres med 176 studerende over de næste syv år, hvor Designskolen Kolding skal skære 50 studerende væk indenfor samme tidsramme.
Der lægges i det netop offentliggjorte forslag til finanslov op tl, at KADK skal reduceres med 176 studerende over de næste syv år, hvor Designskolen Kolding skal skære 50 studerende væk indenfor samme tidsramme.

Det har længe været ventet, at regeringen i sit netop offentliggjorte forslag til finanslov ville lægge op til en besæring – den såkaldte dimensionering – ad modedesignuddannelserne på KADK og Designskoen Kolding.

LÆS OGSÅ: “Designere reagerer på mulig KADK-flytning”

Nu ligger forslaget klart, og det får rektor for KADK, Lene Dammand Lund, op på barrikaderne.

”Stik mod anbefalingerne fra det udvalg, ministeriet selv har nedsat og stik mod advarsler fra de virksomheder, der skal aftage vores kandidater, foreslår regeringen nu kraftige nedskæringer i økonomi og studenterantal,” siger hun på KADK’s hjemmeside.

LÆS OGSÅ: “Designskoler afventer dimensionerings afklaring”

Bevillingens til arkitekt- og designuddannelserne på KADK i København foreslås beskåret med 30 procent frem mod 2023. Det sker oven i besparelser på otte procent, der rammer hele uddannelsesområdet.

”Faren er, at vi med dette reducerings-eksperiment, må lukke flere af disse. Mens brancherne er i kraftig vækst skærer man den gren over, væksten sidder på,” siger Lene Dammand Lund.

LÆS OGSÅ: “Designstuderende i protestaktion ved Elle Style Awards”

Hvis forslaget gennemføres vil dimensioneringen ske gradvist via et reduceret studenteroptag over de næste syv år. Det betyder, at KADK’s designuddannelse reduceres til 422 i 2023 mod 598 studerende i dag. Det er en reduktion i antallet af studerende på 176.

Til sammenligning lægges der i finanslovsforslaget op til, at Designskolen Kolding, der i dag har 335 studerende, skal optage 15 procent færre – og altså i 2023 have 285. Det er en procentuel besparelse på 15 procent.

Du kan læse mere om KADK’s reaktion på dimensioneringen ved at klikke her.

Du kan læse Udvalget for Fremtidssikring af Videregående Kunstneriske Uddannelsers rapport her.