Enstemighed i EU mod skadelige tekstilkemikalier

Eu har enstemigt stemt imod brugen af det skadelige kemikalie NPE på importerede tekstilvarer. Kemikaliet bruges til rensning, farvning og skylning under produktion af tekstiler.
27.07.2015 ∙ af JKGF
Foto: Kemikaliet NPE bruges i tekstilproduktion og har en negativ påvirkning på fiskenes reproduktionsevner (Scanpix).

Kemikaliet Nonylphenol Ethoxylates (NPE) har været forbudt i tekstilproduktion i Europa i over 10 år. Nu har EU enstemmigt besluttet også at forbyde importen af tekstiler, som gør brug af kemikaliet, fra ikke-EU-lande. Det skriver The Guardian.

LÆS OGSÅ: “Norden sætter sig i spidsen for en bæredygtig modebranche”

Forslaget blev fremlagt af Sverige i 2013, og blev bakket op af videnskabsmænd fra det europæiske kemikalieagentur (ECHA).

Kemikaliet skader havmiljøet

Selvom NPE længe har været forbudt i tekstilproduktionen i EU-landene, bliver kemikaliet stadigt hældt ud i havet gennem produktion af tekstiler udenfor EU. Kemikaliet nonylphenol (NP) ophober sig i fiskene, hvilket forstyrrer deres hormoner og har en skadelig effekt på deres frugtbarhed og udvikling.

Problematisk overgang

Restriktionen vil træde i kraft indenfor fem år, efter det er vedtaget af EU-kommissionen, hvilket forventes at ske i løbet af den næste måned ifølge The Guardian.

Tøj – og tekstilvirksomheder har advaret ECHA om, at det vil være problematisk at opretholde de nye krav, eftersom NPE findes over alt i tekstilbranchens værdikæde og har talrige funktioner.

En analyse fra den danske miljøstyrelse påpeger, at koncentrationen af NPE i tøj ikke er skadeligt for mennesker, og at det især er farverigt tøj og tøj fra Kina, der indeholder de højeste koncentrationer af kemikaliet.