Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Enstemighed i EU mod skadelige tekstilkemikalier

Eu har enstemigt stemt imod brugen af det skadelige kemikalie NPE på importerede tekstilvarer. Kemikaliet bruges til rensning, farvning og skylning under produktion af tekstiler.
Eu har enstemigt stemt imod brugen af det skadelige kemikalie NPE på importerede tekstilvarer. Kemikaliet bruges til rensning, farvning og skylning under produktion af tekstiler.

Kemikaliet Nonylphenol Ethoxylates (NPE) har været forbudt i tekstilproduktion i Europa i over 10 år. Nu har EU enstemmigt besluttet også at forbyde importen af tekstiler, som gør brug af kemikaliet, fra ikke-EU-lande. Det skriver The Guardian.

LÆS OGSÅ: “Norden sætter sig i spidsen for en bæredygtig modebranche”

Forslaget blev fremlagt af Sverige i 2013, og blev bakket op af videnskabsmænd fra det europæiske kemikalieagentur (ECHA).

Kemikaliet skader havmiljøet

Selvom NPE længe har været forbudt i tekstilproduktionen i EU-landene, bliver kemikaliet stadigt hældt ud i havet gennem produktion af tekstiler udenfor EU. Kemikaliet nonylphenol (NP) ophober sig i fiskene, hvilket forstyrrer deres hormoner og har en skadelig effekt på deres frugtbarhed og udvikling.

Problematisk overgang

Restriktionen vil træde i kraft indenfor fem år, efter det er vedtaget af EU-kommissionen, hvilket forventes at ske i løbet af den næste måned ifølge The Guardian.

Tøj – og tekstilvirksomheder har advaret ECHA om, at det vil være problematisk at opretholde de nye krav, eftersom NPE findes over alt i tekstilbranchens værdikæde og har talrige funktioner.

En analyse fra den danske miljøstyrelse påpeger, at koncentrationen af NPE i tøj ikke er skadeligt for mennesker, og at det især er farverigt tøj og tøj fra Kina, der indeholder de højeste koncentrationer af kemikaliet.